Доступність посилання

ТОП новини

Дай потримати прапор сусіду – відвідай книжковий ярмарок і “Портал”!


Євгенія Вятчанінова Київ, 18 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дай потримати прапор сусіду – відвідай виставку! Це неофіційне гасло Другого весняного київського книжкового ярмарку, який сьогодні відкрився у центрі “Спортивний” на Республіканському стадіоні. Завтра цю естафету прийме і Міжнародна асамблея фантастики “Портал”.

Юнак майбутнього подорожує Галактикою на пошуковому кораблі. Враз він зазнає аварії і залишається одинаком на невідомій безлюдній планеті Саракш. Згодом головний герой дізнається, що ця земля пережила ядерну війну і нині заселена мутантами, тваринами, які розмовляють, та іншими дивними істотами...Чи вдасться юнакові вижити у цих екстремальних умовах?

Уривки з фільму “Населений острів” (за романом братів Стругацьких), який російський режисер Федір Бондарчук нині знімає у Криму, демонструватимуть під час міжнародної асамблеї фантастики “Портал” як новий проект – “Фантастика в кіно”. Серед інших “родзинок”: літературна семінарія за участю відомих фантастів, вернісаж картин письменників, декламація “фантастичної” поезії.

Дай потримати прапор сусіду – відвідай книжкову виставку і “Портал”!

Те, що книжковий ярмарок і асамблея фантастів відбуваються зараз, Валентина Кирилова, директор видавництва Соломії Павличко “Основи”, вважає знаковим, бо молодь з усіх областей заполонила столицю. Відтак 19 квітня на виставці визнали Днем молоді і студентства, для яких є особливі пільги: 10% знижки на книги деяких видавництв за пред’явлення студентського квитка: “Оскільки все-таки політична боротьба триває, ми можемо звернутися із закликом до тих молодих людей, якими зараз переповнена столиця України: не клади прапор, а дай потримати його сусіду і завітай на книжкову виставку. Це наші потенційні читачі, це люди, для яких ми працюємо, для яких я перекладаю книжки і купую найновіші ліцензії закордоном, це люди – майбутнє України”.

Чи стане Київ столицею європейської фантастики?

Сергій Дяченко, найкращий фантаст Європи 2005 року і президент “Порталу-2007”, нещодавно повернувся з Нової Зеландії, Мекки світової фантастики. Нині, за його словами, усі шанси стати столицею європейської фантастики має Київ: торік тут була міжнародна конференція фантастів “Єврокон”, нині сюди приїжджають імениті фантасти: американець Джон Краулі, поляк Анджей Сапковський, росіяни Дмитро Биков та Святослав Логвинов. Окрім того, саме у Києві народився Михайло Булгаков. Сергій Дяченко: «Я скажу зухвалу тезу: якби Булгаков не народився у Києві, він не став би фантастом. Я у цьому переконаний. Тому що Київ має щось чарівне, чаклунське. И наш Булгаков це відчув усім єством».

Віддавши належне впливу Булгакова на сучасну фантастику, 20 квітня “Портал” оголосив “Булгаківським днем”. У цей день у музеї Михайла Афанасійовича відбудеться круглий стіл ”Мотиви фантастики у творах Булгакова”, представлять раритетні речі письменника. 21 квітня на ярмарку День дитячої книги, що увінчається фіналом Дитячого літературного конкурсу “У світі казок”.
XS
SM
MD
LG