Доступність посилання

ТОП новини

Хаос в Іраку може дестабілізувати ситуацію на Близькому Сході – міністр оборони США


Людмила Ваннек Прага, 19 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Багдаді, за уточненими даними, внаслідок учорашніх п’яти вибухів загинули близько 200 осіб, понад 250 були поранені. Вибухи, які прогриміли один за одним, були скоєні буквально через кілька годин після того, як прем’єр-міністр Нурі Аль-Малікі повідомив про нові кроки свого уряду: до кінця року, за словами прем’єра, іракська влада готова перебрати на себе відповідальність за безпеку своїх громадян. Наразі це роблять війська коаліції.

Незважаючи на зусилля військової коаліції і на зусилля іракських військових, які намагаються побороти насильство, напади, вибухи у Багдаді – це звичні події кожного дня.

Цього разу всі вибухи у середу сталися в шиїтських районах столиці. Найкривавіший теракт, як повідомляють, був скоєний в районі Садрії. В іншому районі міста Садр замінований автомобіль вибухнув поблизу поліцейського блокпосту.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс, реагуючи на криваві останні події у Багдаді, сказав: «Очевидно, що кількість жертв сьогодні – це жахлива річ, однак, на мою думку, це відображає інший момент: ці терористи, які вбивають невинних чоловіків, жінок, дітей – жителів Іраку – вони вбивають їхніх співвітчизників. І я гадаю, що важливо висунути на перший план їхні спроби зруйнувати процес примирення».

Міністр оборони США закликав арабські країни допомогти

До того, у середу, американський міністр закликав арабські країни допомогти стабілізувати ситуацію в Іраку: «Ми закликаємо арабські країни, які є сусідами Іраку, використовувати свій вплив для боротьби з повстанцями і для того, щоб пом''якшити міжрелігійні конфлікти. Інші, не такі добрі сусіди Іраку, як от Сирія та Іран, повинні приєднатися до країн регіону, які прагнуть підтримати політичне примирення і протидіяти насильству».

В іншому разі, попередив міністр оборони США, хаос в Іраку може дестабілізувати ситуацію в цілому близькосхідному регіоні.
XS
SM
MD
LG