Доступність посилання

ТОП новини

Александр Квасневський просить Кондолізу Райс підтримати план Ющенка; президентські вибори у Франції можуть принести сюрприз (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 20 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує обговорювати події в Україні. Одним із найбільш обізнаних у київській ситуації називають колишнього президента Польщі Александра Квасневського. Оглядачі також багато пишуть про напругу довкола президентських виборів у Франції, перший тур яких відбудеться цієї неділі.

Лондонська «Таймз» пише у п’ятницю, що українська міліція змушена була розділяти в кінці тижня протилежні сили демонстрантів поблизу Конституційного Суду, який продовжив розгляд справи щодо конституційності президентського указу про розпуск парламенту. А польська «Ґазєта Виборча» інформує про очікувані масові демонстрації у Києві ввечері у п’ятницю. Це ж видання вказує на намагання опозиції на чолі з Юлією Тимошенко перевершити у п’ятницю за масштабами протестів сили правлячої коаліції.

«Газєта Виборча» також інформує, що цими днями колишній польський президент Александр Квасневський перебуває у Вашинґтоні і намагається переконати Білий дім підтримати план Віктора Ющенка зі врегулювання політичної кризи в Україні. Ця ж польська газета друкує інтерв’ю з Квасневським, який переконаний у тому, що Віктор Ющенко «підготовлений до цього моменту», тобто до вирішення кризи політичним компромісом.

Європейська преса пише у п’ятницю про те, що у виборах президента Франції, перший тур яких стартує у неділю, зовнішня політика відіграє незначну роль. Тому, на думку багатьох оглядачів, у цих виборах можна очікувати сюрпризів. І, насамперед, як пише «Волл Стріт Джорнел», варто пам’ятати, як у 2002 році у другий тур потрапив ультраправий Жан-Марі Ле Пен. Британська «Таймз» наводить слова Ле Пена про те, що Францію може очікувати «великий подвійний сюрприз» у неділю ввечері, коли виборці викреслять Ніколя Саркозі і виберуть для участі у фінальному турі виборів 6 травня лідера «Національного фронту» Жан-Марі Ле Пена. Хоча «Файненшел Таймс Дойчланд» переконана, що Ніколя Саркозі може почувати себе впевнено. За даними газети, Саркозі випереджає, хоча й не набагато, своїх головних суперників і лише Сеголен Руайяль наступає йому на п’яти.
XS
SM
MD
LG