Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС каратимуть за расизм та ксенофобію. <br> Польща хоче карати також за комуністичні злочини.


Єва Поштар Варшава, 20 квітня 2007 р. - Міністри юстиції держав-членів Євросоюзу підписали в Люксембурзі рамковий проект резолюції про визнання расизму і ксенофобії за кримінальні злочини, встановивши тим карну відповідальність за заперечення воєнних злочинів, Голокосту, за публічні заклики до таких злочинів та до ненависті з етнічних причин. Польща пропонує, щоб в ЄС також карали за злочини комуністичних часів.

Семирічні переговори міністрів юстиції держав-членів ЄС про боротьбу з расизмом та ксенофобією закінчились компромісним рішенням. На цих переговорах Польща та Балтійські країни намагалася залучити до резолюції пункт про засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів, каже віце - міністр юстиції Анджей Дуда.

Однак відкинувши пропозицію Польщі та Прибалтики, учасники переговорного процесу схвалили лише компромісну декларацію про засудження "злочинів тоталітарних режимів інших, ніж ті, що були спричинені расизмом та етнічною ненавистю".

Але навіть і це вже є певним успіхом, стверджує Анджей Дуда.

Зелена книга сталінських злочинів

Міністри юстиції доручили Європейській комісії протягом двох років провести в ЄС слухання про сталінські злочини в Центральній та Cхідній Європі та створити Зелену книгу про це. Польський віце-міністр юстиції переконаний, що справа покарання за комуністичні злочини будe врешті-решт внесена до рамкової резолюції ЄС.

Не чекаючи на рішення ЄС з цього питання, в Польщі вже ведуться судові процеси проти осіб, яких звинувачують у скоєнні комуністичних злочинів. Нещодавно прокурори слідчого відділення Інституту національної пам''яті звинуватили лідерів Народної Польщі, в тому числі генерала Войцеха Ярузельського, в неконституційних діях, які завершились 13 грудня 1981 року запровадженням в Польщі воєнного стану.

Прокурор Інституту національної пам''яті Анджей Дрогонь каже, що тим звинуваченням хочуть переконати польське суспільство, що Польща є правовою державою..

Однак колишній лідер профспілки "Солідарність" та колишній президент Польщі Лех Валенса виступає проти покарання свого попередника генерала Ярузельського. “Під радянською окупацією нам було б набагато гірше, ніж з Ярузельським” - сказав він.
XS
SM
MD
LG