Доступність посилання

ТОП новини

З книжкою по життю


Микита Моісеєв, Надія Шерстюк Марія Матіос, Оксана Забужко, Сергій та Марина Дяченки – найпопулярніші автори серед відвідувачів українських бібліотек. Такі результати рейтингу, складеного у бібліотеках різних областей. А яку літературу люблять люди, які не ходять до читальних залів?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи читаєте Ви книги і які?
Олександр, будівельник:
- Я читаю кожного дня. Знаходжу у книжках відповіді на питання з історії. Читаю в основному документальну літературу.
Марина, лікар:
- Востаннє я читала Коельо. А більше не пам''ятаю, часу нема.
Олександр, юрист:
- Я читаю дуже багато юридичних книжок тому що я юрист, дитячих казок тому що я батько і дорослі читаю, про життя.
Ольга, журналіст:
- Читаю зазвичай українську літературу. Остання була Андруховича, і зараз теж його книгу читаю "Дванадцять обручів".
Наталя, студентка:
- От щойно прочитала Толстого "Анна Карєніна", мій найулюбленіший твір "Майстер і Маргарита". Люблю російську літературу.


“Як пройти до бібліотеки?”


Рейтинг популярних книжок проводили у бібліотеках, однак стан багатьох з них залишає бажати кращого – у цьому переконані і самі бібліотекарі, і відвідувачі читальних залів. Сучасної дорогої літератури – обмаль, зарплати – мізерні, і професійні бібліотекарі вже давно знайшли собі інші місця роботи – каже кореспондентка Радіо Свобода у Львові Галина Терещук. Взагалі мешканців міста Лева вважають одними заповзятими читачами: молодь тут здебільшого читає сучасних та популярних авторів, а люди старші – історичну літературу.

У столиці – не проблема купити майже будь-яку книгу. Пасажири громадського транспорту здебільшого читають детективи або історії про кохання – у цьому неважко переконатись, зазирнувши у розгорнуте видання. Втім, більш об’єктивну картину дає статистика великого книжкового магазину у центрі столиці. Репортаж звідти – від кореспондентки Радіо Свобода Наталки Коваленко:

Книжка збереже Homo sapiens

З приводу книжок існує безліч приказок та афоризмів. Переважна більшість письменників та мислителів вважає книгу найбільшим благом:

- Книга – це засіб пересування у просторі зі швидкістю перегортання сторінки (І. Бродський) - Любіть книгу всією душею! Вона не лише ваш найкращий друг, але й до кінця вірний супутник (М. Шолохов) - Книга – німий вчитель (Платон) - Книги – діти розуму (Д. Свіфт) - Книги мені, як хліб насущний, необхідні (Т. Шевченко)

Видавець Віталій Капранов з популярною письменницею Мариною Дяченко
Відомий український видавець Віталій Капранов впевнений що художня література є справжньою гімнастикою для розуму, серця і душі, а якщо людина не читає – вона стає духовним інвалідом: “книжка – це один з чинників, який робить людину людиною”. На думку Віталія Капранова українська книга зараз має гарний старт, бо вона не заангажована, ще не стала жертвою книжкової промисловості, і на ній “не лежить лапа технологій”. Взагалі саме національна література, на переконання видавця, має перспективи – це зараз модно у Європі і набуває популярності в Україні. Капранов впевнений, що національна ідентифікація – це те, що зараз найбільше турбує читача.

Британці читають “легку літературу”

У Великій Британії література вже давно поставлена на комерційну основу, тому не дивно, що у громадяни читають літературу “легку”, здебільшого у транспорті щоб згаяти час – каже кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко. Взагалі у туманному Альбіоні (і це підтверджує європейські тенденції) цікавляться національною літературою, або написаною англійською. Переклади не в повазі, класику наразі теж читають небагато. Британців дивує, коли іноземці знають твори Шекспіра або Діккенса. Вони самі не надто обізнані у творчості співвітчизників – стверджує Олекса Семенченко. Практично всі британські газети друкують рейтинги популярності книжок – з них британці і дізнаються про новинки. Найменша ціна книги у м’якій обкладинці у Британії – 14 доларів. Звісно, і письменницькі гонорари значно більші ніж в Україні.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG