Доступність посилання

ТОП новини

Майдан на замовлення. Чи вербують в інтернеті на мітинги?


Олександр Лащенко, Віола Бурда “Потрібні люди для організації мітингів. Робота із серйозним кар''єрним зростанням...” “Шукаємо людей для роботи на мітингу. Графік - з 08:00 до 18:00, з/п 90 грн/день. Дзвонити:...” “Мітинг за ...(вказана назва однієї з політичних сил), з 8 до 18, з перервою на обід. Оплата – 80 грн”. Такими оголошеннями рясніє український сегмент інтернету. Чи справді нинішня політична криза в Україні дійшла до такої стадії, що політики із різних таборів вербують масовку на мітинги через всесвітнє павутиння? Чи ті, хто закидає подібні оголошення, просто жартують або мають на увазі не політичні акції, а щось інше? Це з’ясовують “Звуки життя” – “Майдан на замовлення”.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи згодні Ви продавати цінності та переконання?
Павло Марченко, Запоріжжя:
- Якщо навіть мені запропонують 20 тисяч – я все одно не продам свої переконання.
Євгенія Ковальська, Одеса, пенсіонерка:
- Літнім людям гроші потрібні, але навіть за мільйон ми не підемо підтримувати тих, проти кого виступаємо.
Олександр, Київ, пенсіонер:
- Пішов би, а скільки платять? Ви не знаєте, до кого звернутись? Мені на операцію треба.
Алла, Київ, рекламіст:
- А з прапором чи без нього? На це треба кілька тисяч доларів - щоб потім відновити свою репутацію - з друзями у дуже доброму ресторані.


“ТА ЯКІ ПРИНЦИПИ, ХТО ГРОШІ ЗАПЛАТИТЬ, ЗА ТОГО І ЙДЕМО!”

Прихильники різних політичних сил біля будівлі КСУ
(RadioSvoboda.Ua)
У більшості оголошень в інтернеті з пропозиціями працевлаштувати “на мітинг” роботодавці закликають відгукнутися не на e-mail, а відразу вказують свої телефони. Кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко подзвонила до наймача, котрий на одному з найпопулярніших українських сайтів із пошуку роботи вивісив повідомлення такого змісту: “Щодня - мітинги, з 8:00 до 19:00, оплата 100 грн/день. Є бонуси за приведених людей”.

Наталка Коваленко: Добрий день! Я за оголошенням. Ви справді надаєте роботу?

Роботодавець: Завтра дійсно буде робота. Оплата – 100 гривень, зранку до вечора.

Наталка Коваленко: А коли саме завтра збираєте людей?

Роботодавець: Ще точно невідомо. Загалом останнім часом мітингують біля Конституційного Суду, але місця акцій можуть мінятися. Наталка Коваленко: А що саме треба робити, щоб заробити гроші, які ви пропонуєте? Що брати із собою, наприклад? Як одягатися?

Роботодавець: Та не треба якоїсь особливої підготовки – потрібно лише прийти, з’явитися. От і все.

Наталка Коваленко: Але ж треба не замерзнути, щось перекусити, адже доведеться стояти на вулиці зранку до вечора, як ви кажете… Роботодавець: Ну, просто розрахуйте, щоб можна було простояти цілий день.

Наталка Коваленко: А кого треба, взагалі, підтримувати?

Роботодавець: Та коли як – буває і за тих, і за тих (називає сили, які відстоюють протилежні позиції під час нинішньої політичної кризи).

Наталка Коваленко: Виходить, доведеться йти на мітинги до різних сил? А як бути з дотриманням певних принципів?

Роботодавець: Та які принципи, хто гроші заплатить, за того і йдемо!

Наталка Коваленко: А хто більше платить?

Роботодавець: Коли як. Загалом, платять однакові всі.

Наталка Коваленко: Але в оголошеннях, які є в інтернеті, пропонують різні суми.

Роботодавець: Ні, всюди платять однаково. 100 гривень за день у середньому. Хоча щодо завтрашнього дня – зателефонуйте сьогодні ще після 10 вечора і я скажу вам точно, за кого стояти і за скільки.

“ПРАКТИКА ЗАМОВЛЕНИХ АКЦІЙ ПРОТЕСТУ ПОЧАЛАСЯ НЕ СЬОГОДНІ”

Ярослав Сухий: “Звідки я знаю, хто, кому, що та скільки платить?”
Народний депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий звинувачує у “купуванні мітингів” опонентів Віктора Януковича. Причому парламентарій стверджує, що практика замовлених акцій протесту почалася не сьогодні, а під час подій, які називають Помаранчевою революцією.

Ярослав Сухий: “А скажіть, будь ласка, у скільки обійшлася “помаранчевим” організація вуличного заколоту на Майдані в 2004 році? Якщо ви прагнете дізнатися, як це все відбувається – почніть із “Помаранчевого Майдану”! А зараз звідки я знаю, хто, кому, що та скільки платить? Я знаю багатьох людей, котрі на свої гроші поїхали до Києва на поїздах та автобусах”.

БЮТівець Анатолій Семинога відкидає звинувачення, що що його політична сила купує або купувала прихильників. Анатолій Семинога:
Анатолій Семинога: “Не знаю, як в інших, але ми точно не платимо”


“Не знаю, як в інших, але ми точно не платимо ніяких добових. Це провокаційні заяви. Я вас запрошую прийти на одну з акцій БЮТ і переконатися в цьому. Можливо, сьогодні гроші виплачують у таборі наших політичних опонентів. Судячи з того, що, в принципі, там багато студентів беруть участь в акціях, можна допустити виплату винагороди. Наші ж активісти – люди абсолютно різного віку, кияни. Ми ніяких коштів нікому не виплачуємо”.

НОВИЙ ВИД ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ – ДОХІД З МІТИНГІВ?

Прибутки громадян в Україні мають оподатковуватися. І якщо справді одним із різновидів заробітку є участь у політичних акціях, чи не варто звернути на це увагу податківцям? Можливо, внести у перелік видів підприємницької діяльності новий розділ: “дохід з мітингів” (або щось подібне)? Водночас вимагати з самих роботодавців теж сплачувати певну суму за найманих робітників у бюджет? Відповідаючи на ці запитання, юрист Тетяна Монтян констатує: теоретично, за законом, громадяни мають платити податок із додаткового доходу. Але щодо мітингів не все так просто. Навіть якщо впіймати купленого учасника акції на гарячому - під час грошового розрахунку - з’ясується, що в нього дохід менший оподатковуваного мінімуму. Адже до масовки мітингів збирають людей незаможних. Тетяна Монтян:
Тетяна Монтян: “клієнт повії винен значно більше, ніж сама повія”


“Технічно дотриматися всіх вимог у цьому випадку неможливо в принципі, бо адміністрування гіпотетичного податку з цих заробітчан на майданські гроші коштувало б значно дорожче, ніж можливі надходження до бюджету. А щодо тих, хто платить...Я вважаю, що клієнт повії винен значно більше, ніж сама повія. Бо людина продається або з безвиході, або через вроджені вади особистості. А от ті, хто купує (секс, людей загалом), работоргівці, завше винні більше, ніж раби”.

Звинувачення одних політиків на адресу інших у тому, що їхні прибічники ходять на акції за гроші, лунають і в багатьох інших державах. Зокрема, у Киргизстані, який уже кілька років живе у мітингувальному настрої. Але відкрито тут ніхто не купує прихильників, зазначає кореспондент Радіо Свобода у Бішкеку Кубатбек Оторбаєв.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Молодь на Майданах. Хто? За кого? Чому? • Закон чи змова: як розв’язуватимуть кризу українські політики – через судові рішення чи політичні домовленості? • Чия крапка розв’яже політичну кризу в Україні? • Встановлення конституційності – другий тиждень
XS
SM
MD
LG