Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари піймали скінгеда, міліція не вірить


Володимир Притула Сімферополь, 24 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму скінгеди напали на кримськотатарське поселення. Правоохоронці кажуть, що це звичайне дрібне хуліганство. Одного нападника зі свастикою на куртці репатріанти піймали, але в міліції все одно не вірять, що він скінгед.

Самопоселення репатріантів на околиці Сімферополя
Нападу чотирьох юнаків зазнали будівлі одного із самовільних поселень репатріантів на околиці Сімферополя. Хулігани розбили 8 тимчасових будиночків, причому два з них – майже повністю. У Меджлісі кримськотатарського народу кажуть, що такі напади на самобуди – досить часті, але цього разу місцеві мешканці зуміли затримати і передати міліції одного із нападників.

Кого затримали кримські татари

Ібраїм, який затримав зловмисника, переконаний, що піймав скінгеда – послідовника пронацистської молодіжної течії. Такі неодноразово уже нападали на кримських татар: “У нього були військові черевики великого розміру, якими можна все бити і ламати. Волосся у нього було коротко підстрижене, а на сумці – емблема СС”.

Ібраїма підтримує Ельзара, яка теж бере участь в акції самопоселення і була свідком затримання зловмисника: “Він схожий був на скінгеда. На його куртці були дві свастики – одна німецька, одна російська у вигляді двох стріл. І на рюкзаку теж були”.

Репатріанти кажуть, що затримання ними скінгеда свідчить про існування в Криму цієї радикальної расистської організації слов’янської молоді. Саме на запереченні цього 2004 року будувалося звинувачення групи представників кримських татар, засуджених до різних термінів ув''язнення за масову бійку у сімферопольському барі “Коттон-клаб”.

Скінгедів у Криму немає, каже міліція

Напівзруйнований скінгедами тимчасовий будиночок репатріантів
Репатріанти стверджували, що мстилися скінгедам, котрі нападали на неслов’ян. Однак правоохоронні структури тоді офіційно заявили, що скінгедів у Криму немає.

Те ж саме вони стверджують і сьогодні. Начальник Центру громадських зв’язків кримського главку міліції Олександр Домбровський каже, що зловмисників правоохоронці затримали і вони виявилися звичайними малолітніми хуліганами: “Інформація про те, що до цього інциденту причетні скінгеди, не підтвердилася. Насправді це були підлітки, учні автотранспортного технікуму, які цього дня здали екзамен і занадто рясно відзначили цей свій успіх. Вони добре випили і на полі, самовільно зайнятому репатріантами, занадто бурхливо виміщали на цих будівлях свої емоції”.

Те, що одразу після цього троє підлітків, яким вдалося втекти від репатріантів, напали на групу студентів-медиків з Індії, Олександр Домбровський назвав “прикрим непорозумінням”.

Член Меджлісу Шевкет Кайбулаєв
Тим часом член Меджлісу Шевкет Кайбулаєв каже, що цей напад вписується у цілий ланцюг дрібних і серйозних провокацій проти кримських татар: “Ми вже звикли, що у процесі доленосних подій в країні, або ж незадовго до Дня депортації 18 травня, частішають провокаційні дії певних політичних груп”.

Шевкет Кайбулаєв до цих дій відносить і напади “неіснуючих” скінгедів, і вандалізм на мусульманських кладовищах, і вчорашню появу на стінах будинку Меджлісу образливих написів. Він каже, що в цій ситуації всім слід бути пильними і діяти так, як ті співвітчизники, які піймали скінгеда.
XS
SM
MD
LG