Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликав Єврокомісію підтримати сусідні країни в боротьбі зі СНІДом


Наталія Вікуліна Страсбург-Брюссель, 24 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Підтримати сусідні з Євросоюзом країни в їхній боротьбі з ВІЛ-інфекцією та СНІДом – такий заклик до Єврокомісії міститься в резолюції, ухваленій Європарламентом. Серед іншого пропонують використовувати всі можливості, щоб допомогти групам ризику в країнах, які межують із Євросоюзом.

Україна -- ВІЛ-інфекована жінка зі своєю донькою.
ВІЛ-інфекція і СНІД не знають кордонів, ось чому Єврокомісія зробила слушну пропозицію – включити також сусідні з ЄС країни у стратегію Євросоюзу з боротьби зі СНІДом, вважає доповідач з цього питання, депутат від Латвії Георгс Андрєєвс. Він вважає, що для протистояння смертоносній хворобі необхідно створити так звані форуми громадянського суспільства, де об''єднаються зусилля всіх сторін

“Я б хотів закликати всі національні уряди і Єврокомісію підтримати неурядові і соціальні організації та суспільство загалом у їхній боротьбі з ВІЛ-інфекцією та СНІДом. Я закликаю надати їм необхідні кошти, щоб зміцнити тих, які йдуть у перших лавах борців із цією епідемією” , – зазначив доповідач Георгс Андрєєвс.

Серед іншого, він вказує на те, що Єврокомісії слід розглянути можливість створити приватно-державне партнерство у сусідніх з Євросоюзом країнах, щоб підтримувати додаткові зусилля в боротьбі із ВІЛ-інфекцією та СНІДом. У резолюції парламентарі закликають Єврокомісію використовувати всі наявні в Європейській політиці сусідства засоби, щоб вийти на групи ризику в сусідніх із ЄС країнах.

Закликають до політичної підтримки і технічної допомоги

Особливу увагу парламентарі звертають на ситуацію зі СНІДом у Калінінградській області Росії – для підтримки тамтешніх зусиль у боротьбі з хворобою пропонується використовувати програму партнерства ЄС з Росією “Північний вимір”. Європарламентарі заохочують Єврокомісію запропонувати політичну підтримку і технічну допомогу сусіднім країнам.

Присутній на дебатах щодо боротьби з ВІЛ-інфекцію і СНІДом у Європі Комісар ЄС з охорони здоров''я Маркос Кіпріану наголосив: “Ми знаємо, що хвороба зачіпає сусідні країни і країни, що розвиваються. Наша відповідальність і зобов''язання полягають у тому, щоб працювати з ними”.

Міністр охорони здоров''я головуючої в ЄС Німеччини Улла Шмідт заявила, що Євросоюзу слід вести переговори з сусідніми країнами, щоб дізнатися, чи вони мають необхідну інфраструктуру для боротьби зі СНІДом. Вона вказала, що потрібно також покращувати економічну ситуацію в ЄС та межуючих з ним країнах, щоб жінки не були змушені займатися проституцією, тим самим ризикуючи отримати СНІД.

Потрібні кошти на дослідження і запобіжні заходи

Резолюція Європарламенту закликає Єврокомісію виділяти більші кошти на фармацевтичні і клінічні дослідження для протистояння небезпечній хворобі і ділитися результатами цих досліджень з країнами-партнерами. Євродепутати також звертаються до Єврокомісії з проханням виділити кошти для запобіжних заходів у боротьбі зі СНІДом і пропонують звертати увагу на іммігрантів у Євросоюзі, особливо якщо вони походять з країн із високим рівнем ВІЛ-інфекції та СНІДу.

Резолюцію щодо боротьби з ВІЛ-інфекцією та СНІДом Європарламент відправить Раді ЄС, Єврокомісії, урядам країн Євросоюзу, Європейському центру попередження хвороб і контролю за ними та європейському відділенню Світової організації охорони здоров''я.

Матеріали до теми:

• ООН бореться з ВІЛ/СНІД у Криму. Чи підключиться кримський уряд? • ООН попереджає про серйозне зростання потоку афганського героїну до Європи • Багато країн СНД мають рівень розвитку Африки і потребують відповідного рівня міжнародної допомоги, йдеться у доповіді Програми розвитку ООН • Портрет небайдужої людини: до Міжнародного дня боротьби з ВІЛ-СНІДом • Фотовиставка у Празі: кожний десятий хворий на СНІД – це Одеса
XS
SM
MD
LG