Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Яценюк обговорюватиме питання європейської безпеки з керівниками ОБСЄ у Відні


Богдана Костюк Київ, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Політична криза в Україні не перешкоджає успішному втіленню зовнішньої політики держави, заявив міністр закордонних справ Арсеній Яценюк на зустрічі зі студентами київського Інституту міжнародних відносин. Одним із головних напрямів цієї політики міністр вважає участь у системі європейської безпеки. Про це Арсеній Яценюк готується говорити найближчими днями у Відні, а також Осло і Вашингтоні.

Арсеній Яценюк
Політична криза не позначається на розкладі міністра закордонних справ– він готується до виступів з питань європейської безпеки: 26 квітня – на засіданні ОБСЄ у Відні, 27 квітня – на засіданні “Україна – НАТО” в Осло.

Про деталі повідомив речник МЗС Андрій Дещиця: Арсеній Яценюк виступить на засіданні Постійної ради ОБСЄ з пропозиціями про пріоритети діяльності України у цій організації. 26 квітня, в день пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи, міністр Яценюк говоритиме про трагедію та її наслідки.

В Осло ж Арсеній Яценюк на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Яапом де Схеффером обговорить питання європейської безпеки.

Андрій Дещиця: “Запланована низка двосторонніх зустрічей на рівні міністрів закордонних справ, які братимуть участь у заходах НАТО 27 квітня в Осло”.

Захід переймається нинішньою політичної кризою в Україні

Політологи переконані, що західні політики сподіваються почути від міністра Яценюка інформацію про ситуацію всередині України.

Експерт Центру міжнародної політики Наталя Шаповалова зауважила: “Що стосується участі міністра закордонних справ у засіданні постійної ради ОБСЄ, там, все-таки, я думаю, основним питанням буде політична ситуація в Україні. Тому що цей орган, постійна рада, збирається на рівні послів, це є посли країн-учасниць ОБСЄ, в основному країн Європи і США. Позиція України вже була представлена в інших інститутах – ЄС, у Раді Європи і, власне, дійшла черга до ОБСЄ. Що стосується участі міністра закордонних справ у комісії “Україна – НАТО”, то це у принципі планове засідання Комісії”.

“Роль України у системі європейської безпеки – це стратегічна роль...”

Натомість експерт Українсько-польського інституту політології Богдан Олексюк вважає, що зацікавленість Європи Україною далеко виходить за межі поточної кризи: “Роль України у системі європейської безпеки – це стратегічна роль, це стратегія держави. Сучасна криза – це лише момент. Тобто в історичному розвитку це є маленький, короткий момент. І вийшовши з цієї кризи, Україна залишиться великою і потужною державою і впливовою”.

Після зустрічей з керівниками ОБСЄ і НАТО, Арсеній Яценюк відбуде до Вашингтона. Там він зустрінеться з Державним секретарем Сполучених Штатів Кондолізою Райс.
XS
SM
MD
LG