Доступність посилання

ТОП новини

Учасники бізнес-саміту представили свої вимоги до урядів держав «Групи Восьми»


Надія Кандиба Німеччина, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президенти індустріальних союзів 7-ми промислово розвинених країн світу й Росії зібралися сьогодні в Берліні. Це перша подібна зустріч за останні 30 років. Оглядачі вже встигли охрестити її «історичною».

Промисловим лідерам із семи індустріальних країн світу й Росії йшлося передусім про формулювання вимог до учасників червневого саміту «Групи Восьми». Зустріч має відбутися через 6 тижнів у німецькому містечку Гайліґендамм.

Підприємці не стали витрачати багато часу на дискусії й обговорення. Вже у вівторок увечері вони передали канцлеру Німеччини Анґелі Меркель свою спільну заяву. В документі визначено низку пріоритетів, на які, на думку представників бізнесу, національним урядам слід передусім звернути увагу.

Скасування бар’єрів у світовій торгівлі та захист авторських прав

Серед іншого йдеться про скасування бар’єрів у світовій торгівлі. На цьому особливо наполягають німецькі бізнесмени. Адже Німеччина вважається найбільшою в світі експортною нацією. Підприємці порадили урядам «Групи Восьми» покращити координацію дій у питанні захисту авторських прав. Крім того, президенти індустріальних союзів вимагають рішучих дій проти протекціонізму, який заважає робити міжнародні інвестиції.

Один із керівників Федерального союзу німецької промисловості Клаус Бройніґ заявив: «Ми досягли зниження рівня безробіття в Німеччині завдяки тому, що змогли розширити свою діяльність на ринках третього світу. Тому ми й надалі повинні домагатися розширення інвестиційної свободи. У зв’язку з цим, завдання індустріальних союзів полягає в тому, щоб звернути увагу політиків на те, що завдяки вільним ринкам і прозорим інвестиційним рішенням можна покращити добробут у світі. Адже, що б там не говорили, але люди мають від глобалізації більше користі, ніж шкоди».

Переймаються також кліматом та ефективним використанням енергії

У спільній заяві президентів індустріальних союзів порушуються також питання захисту клімату й підвищення ефективності використання енергії. Зокрема, бізнесмени висловили думку, що тут може відіграти важливу роль запровадження добровільних міжнародних стандартів. Вони застерегли уряди від того, щоб у примусовому порядку запроваджувати використання якихось окремих технологій або якихось певних енергоносіїв.

Це була перша зустріч президентів індустріальних союзів від часу створення «Групи Восьми». На США, Великобританію, Німеччину, Японію, Францію, Канаду, Італію і Росію нині припадає понад 60 відсотків валового національного продукту в світі. Через ці країни проходить половина всієї світової торгівлі.

Тим часом президент Союзу японської промисловості Фуджіо Мітарай запросив учасників берлінського бізнес-саміту через рік зустрітися вже в його країні. Річ у тім, що 2008 року головування у «Групі Восьми» переходить до Японії.
XS
SM
MD
LG