Доступність посилання

ТОП новини

Офіційна Варшава вважає, що російське «ні» для встановлення елементів американського протиракетного щита – це політична гра


Єва Поштар Варшава, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок в Польщі перебував міністр оборони США Роберт Гейтс. У Варшаві він зустрівся з польським прем’єр-міністром Ярославом Качинським, міністром оборони Александром Щиглом, міністром закордонних справ Анною Фотигою. Про що ж говорили польські провідні політики з американським гостем? Темою розмов з міністром оборони США було – розміщення на території Польщі та Чехії елементів системи протиракетної оборони. Рішуче «ні» цій ідеї висловлює Росія. Саме тому на переговори до Польщі Роберт Гейтс прибув із Москви, де переконував російське керівництво у безпеці протиракетного щита. Прокоментувати польсько-американські переговори Радіо Свобода попросило речника міністра оборони Польщі Ярослава Рибака.

Міністр оборони США Роберт Гейтс та Прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качинський під час зустрічі у Варшаві. 25 квітня 2007 р.
Я.Р.: Висновки з цих переговорів такі. По-перше: нічого ще не вирішено. Тому, що офіційні переговори в цій справі ще не почались. По-друге, якщо б ці переговори завершились певними рішеннями і в Польщі встановили б елементи ПРО, це могло б статися лише за умов посилення безпеки Польщі.

Р.С.: Як це розуміти? Польські коментатори вважають, що Польща хоче встановити в себе додаткову систему ракет протиповітряної оборони, оскільки Росія говорить про відплатні дії на встановлення систем протиракетного щита?

Я.Р.: Це була розмова двох державних мужів, яку вони вели на доволі високому абстрактному рівні. Технічні деталі обговорюватимуть фахівці. У вівторок були про це лише загальні заяви американської та польської сторін.

Р.С.: Росія вважає, що ідея протиракетного щита загрожує її безпеці, й тому вона рішуче проти встановлення системи ПРО?

Я.Р.: Уряд США запросив російських експертів відвідати американські військові бази, де розташовані пускові системи ракет і радарні системи. Польський міністр оборони також не виключив такої можливості.

Р.С.: Однак Росія відповідає рішучим «ні» на всі пропозиції США. Чому так діється?

Я.Р.: Фахівці знають про те, що системи ПРО запобігають нападу з регіону Близького Сходу. На мою думку, ці гучні заяви Росії про небезпеку протиракетної системи мають політичний характер. В Росії наближаються президентські вибори і тим самим розігрується її внутрішня політика.

Матеріали до теми:

• "Після розміщення ПРО над територією Польщі і Чехії у американців не буде потреби мати ще одну базу поблизу" – інтерв’ю з експертом Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергієм Згурцем. • Яап де Хооп Схеффер: Протиракетні установки у Європі розколять НАТО. • Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі. • Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі. • Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.
XS
SM
MD
LG