Доступність посилання

ТОП новини

Що загрожує оздоровленню і лікуванню «чорнобильців»?


Валентина Одарченко Рівне, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Під загрозою зриву цього року опинилося оздоровлення і лікування ліквідаторів аварії на ЧАЕС та мешканців радіаційно забруднених територій. Причиною стала зміна розпорядника коштів – їх із Міністерства з надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС передали Міністерству соціального захисту.

Обстеження, проведені рівненським лікувально-діагностичним центром, свідчать: 90% дітей із радіаційно «забруднених» сіл страждають від захворювань органів дихання, травлення, крові, опорно-рухового апарату, ендокринної системи.

Причина – особливість поліських ґрунтів, які, як губка, увібрали в себе радіоактивний йод, а період розпаду радіоактивних елементів надзвичайно довгий. Тому харчування чистими продуктами, яке забезпечують в санаторіях і таборах, є одним із найвагоміших елементів оздоровлення.

Позаторік область, яка мусила закуповувати путівки централізовано, через Київ, мала можливість оздоровити тільки 8% дітей, і їхні рідні нарікали: «Діти хворіють, меншенька не так, а старша – частіше. Бажано було б, щоб наших дітей кожного року посилали десь на оздоровлення. Але, кажуть, що двох із хати – не можна…».

Раніше оздоровленням опікувалася місцева влада

Однак торік області вдалося оздоровити чверть дітей з «чорнобильської зони» – через зміни у схемі фінансування оздоровлення. Закупівлю путівок здійснювала місцева влада за рахунок субвенції з державного бюджету.

Хворих дітей лікували в здравницях Криму і Карпат, здоров’я ослаблених підкріплювали в місцевих таборах та санаторіях.

Однак від нинішнього року давню практику поновили, каже начальник обласного управління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Оксана Заліпська: «У цьому році тендерна процедура була проведена централізовано, в Києві, Міністерством праці і соціального захисту, і наскільки ми бачимо, йде тенденція до різкого зниження кількості постраждалих, які будуть оздоровлені в цьому році. Обласна державна адміністрація звертала увагу, критикуючи оцю централізовану закупівлю, адже на сьогодні наша місцева база абсолютно не задіяна, крім санаторію «Електронік» – усі інші наші табори будуть фактично простоювати…».

Наслідки проведення «чорнобильських» тендерів у Києві

Тим часом на Рівненщині існує 9 санаторіїв та чимало оздоровчих таборів. Такі з них, як «Червона Калина», «Хрінники» чи «Пролісок», відомі далеко за межами області своєю лікувальною базою. Популярністю користувалися і санаторії прилеглих областей.

Оксана Заліпська: «У нас є така здравниця в Тернопільській області — «Барвінок», яка надає офтальмологічні послуги. Це справді потужний лікувально-профілактичний заклад, де проводять і оперативне втручання, і де існує черга, щоб туди потрапити – але вони не пройшли... І, фактично, відстежуючи тенденцію на збільшення очних захворювань у постраждалих районах, скажу, що в цьому році ситуація дуже не оптимістична…».

Коли нинішній Кабінет Міністрів визначив нового розпорядника коштів оздоровчої програми, то вирішив «забути» Постанову Верховної Ради від 2005 року про передачу функцій оздоровлення місцевим органам влади.

Директори більшості санаторіїв і таборів упевнені: у централізованому проведенні тендеру зацікавлені ті, хто виступає посередником при вкладанні угод на лікування. Адже, згідно з договором доручення, за посередництво закладена премія в розмірі 15% вартості наданих послуг. У масштабах України ця сума становить 28,5 мільйонів гривень. Це кошти, фактично забрані від людей, яким конче потрібне оздоровлення й лікування.

Матеріали до теми:

• Два експерти – дві точки зору на проблему Чорнобиля сьогодні • Чорнобиль. Чи можна трагедію перетворити в комедію або в розважальну комп’ютерну гру? • Після Чорнобиля: ядерна енергетика чи альтернативна? • Опромінена їжа
XS
SM
MD
LG