Доступність посилання

ТОП новини

Опромінена їжа


Микита Моісеєв, Надія Шерстюк /images/photo/Labolatoriya_title.jpg (RadioSvoboda.Ua) Британські вчені, які займаються лікуванням жертв Чорнобильської катастрофи — дітей і підлітків — вважають, що слід провести дослідження зв’язку між хворобами і вмістом незначної кількості радіонуклідів у дитячому харчуванні. А що думають з приводу цього факту українські лікарі? Чи перевіряють продукти на вміст у них радіації? І чи ретельно контролюють продукцію на українських ринках?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи перевіряли Ви коли-небудь продукти на вміст радіонуклідів?
Лідія, продавець:
- Ні, не перевіряла, мені не страшно, ми вже до всього звикли. Так спокійніше — нічого не знаю.
Василь, пенсіонер:
- Ні, не перевіряв, тому що я сам чорнобилець. А взагалі, краще і не знати.
Оксана, фахівець з чистоти:
- Я цим не цікавилась. Знаю лише, скільки ми отримуємо опромінення. Я недавно в Києві, раніше жила в чистій зоні, тому це мене не стосувалося.
Олександр, слюсар:
- Перевіряв, рівень радіації перевищений, я з Коростеня, а там більш забруднено.
Лілія, вчитель:
- Ніколи не перевіряла, але хотілося б. Просто не знаю, де це можна зробити.


Одразу після чорнобильської аварії продукти харчування ретельно перевірялися на радіацію, тепер такий контроль є значно меншим – каже заввідділом гігієни харчування Наукового центру радіаційної медицини Ігнат Машатар. Самостійно ж, у домашніх умовах, визначити кількість радіонуклідів практично неможливо – для цього потрібні спеціальні прилади. За словами вченого, подібні перевірки має робити санітарна служба, зокрема на ринках.

Біля вікна лабораторії ринку “Дарниця” журналістка простояла годину
(RadioSvoboda.Ua)
У пошуку приладів для дослідження радіації в продуктах “Звуки життя” відправились на один зі столичних ринків – він був обраний абсолютно випадково, цим об’єктом став ринок біля метро “Дарниця”. Лабораторія на ринку є, однак після годинного чатування біля віконечка, яке, теоретично, мало б відчинятися на прохання відвідувачів, які хочуть знати більше про якість продукції, – наша журналістка втратила надію і пішла шукати відповідей у торгових рядах.

Ігор
(RadioSvoboda.Ua)
Ігор з Черкащини, торгує на ринку м’ясом не перший рік. У Київ їздить тому, що тут ринок працює з ранку до вечора і ціни вищі. Вдома його чекають дружина і господарство — четверо свиней, корова та кури. Ігор підтверджує: лабораторія працює, йому лише не подобається ціна за довідку: засвідчити нормальну якість однієї туші коштує 24 гривні (слухати):

Якщо організовані ринки контролюються лабораторіями, то їхні стихійні брати непідзвітні нікому. Саме у такому місці можна випадково придбати радіоактивні продукти, і, зокрема, гриби, які є найкращими абсорбентами радіонуклідів. Найбрудніші зараз, за словами експерта-радіолога Віталій Косенко, є білі гриби. Рівень радіонуклідів поступово опускається у ґрунті все нижче, а оскільки білий гриб має глибоку і розвинену грибницю – він і всмоктує найбільше.

Якщо постає питання, де ж все-таки купувати продукти харчування, щоб максимально уникнути внутрішнього опромінення, то відповідь одна: у магазинах та супермаркетах, вважає вчений секретар Національної комісії з радіаційного захисту населення Всеволод Калина. Він стверджує, що ринки часто мають застарілу дозиметричну апаратуру, до того ж всю продукцію на ринках фізично неможливо перевірити. Однак це можна зробити самостійно і безкоштовно, каже пан Калина (слухати):

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Два експерти – дві точки зору на проблему Чорнобиля сьогодні • Чорнобиль. Чи можна трагедію перетворити в комедію або в розважальну комп’ютерну гру? • Що загрожує оздоровленню і лікуванню «чорнобильців»? • Після Чорнобиля: ядерна енергетика чи альтернативна?
XS
SM
MD
LG