Доступність посилання

ТОП новини

Східноєвропейські іммігранти знову у центрі уваги британців


Олекса Семенченко Лондон, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Занепокоєння британців зростанням напливу іммігрантів зі Східної Європи поступово стає центральною темою у Великій Британії з наближенням травневих муніципальних виборів. Найновіше опитування громадської думки засвідчило, що переважна більшість британців не сприймає аргументів на рахунок того, що імміграція сприяє розвиткові британської економіки.

Британський уряд визнав, що більшість британців глибоко стурбовані напливом легальних мігрантів зі Східної Європи після розширення ЄС 2004 року. За три роки до країни прибуло понад півмільйона осіб, більшість – із Польщі.

Мігрантів оцінюватимуть за спеціальною системою балів

82 відсотки респондентів опитування організації YouGov заявили, що уряд робить недостатньо для контролю над імміграцією. Це незважаючи на те, що минулого тижня міністерство внутрішніх справ оголосило нові анти-іміграційні заходи, що стануть чинними з 2008 року. Вони полягають у системі балів, відповідно до освіти й навичок іноземців, згідно з якими визначатимуть, чи можуть вони працювати у Великій Британії. Щоправда, ця система стосується лише іноземців, що не є громадянами ЄС.

Та навіть ці заходи критики не вважають достатніми. Міністр імміграції тіньового уряду опозиційної Консервативної партії Дейміан Ґрін зазначив: “Проблема у тому, що це лише половинчасте вирішення проблеми. Ми думаємо, що потрібні дві речі. Треба скоротити наполовину число кваліфікованих іммігрантів – людей, які принесуть користь економіці країни, на що й розраховано систему балів. Це ми підтримуємо. Але думаю, що якщо ви хочете справжнього контролю над ситуацією, який дає відповідь на занепокоєння британців, то слід також запровадити виразний щорічний ліміт імміграції. Доти, доки такого ліміту не буде, система балів буде неспроможна досягти того, на що вона розрахована”.

Експерти констатують здобутки для економіки

У перебігу найновішого опитування лише 31 відсоток британських респондентів погодилися з тим, що присутність іммігрантів має позитивний вплив на британську економіку, хоча саме так вважають багато експертів. Зокрема, фахівець Королівського банку Шотландії Стивен Бойл пояснює: “Те, що нам уже дала імміграція, – це додала до ринку робочої сили, як кількісно, так і якісно. Це розширює можливості економіки і цим дозволяє їй рости швидше, ніж було б без імміграції”.

Проте, антиімміграційні настрої формуються під впливом газетних публікацій, що закликають до суворіших обмежень у цій ділянці. Зокрема, Daily Telegraph нещодавно написала: “Ми мусимо повернути собі контроль над нашими кордонами!”. А Daily Mail надрукувала статтю під заголовком: “Бум народжуваності в іммігрантському середовищі: Національна система охорони здоров''я не витримує тягаря східних європейців”.

Насправді ж, за підрахунками економістів, іммігранти принесли британській економіці мільярди фунтів стерлінгів, і завдяки їм стримувалися інфляційні процеси. Ними задоволені працедавці та люди, що здають помешкання.
XS
SM
MD
LG