Доступність посилання

ТОП новини

Самогубство колишнього міністра будівництва Польщі спричинило політичну кризу


Єва Поштар Варшава, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі розгорілася політична криза, викликана самогубством колишньої міністра будівництва, депутата польського парламенту Барбари Бліди. У середу до пізньої ночі відбувались парламентські слухання у цій справі. На час розслідування керівника польських спецслужб усунули від виконання його обов’язків.

Колишня міністр будівництва Барбара Бліда покінчила життя самогубством у середу вранці під час обшуку в її будинку в місті Сємяновіце шльонське в Сілезькому регіоні Польщі.

Прокуратура пред’явила їй звинувачення в тому, що в 90-их роках, як впливова посадова особа, вона в особистих інтересах мала ділові контакти з представниками тіньової економіки. Однак, не прокурорські звинувачення були головним пунктом зацікавлення поляків. Вони запитують: як могло статися, що на очах працівників спецслужб Барбара Бліда зі схованки в туалеті вийняла зброю і застрелилась?

Журналісти спекулюють, що пострілів було більше, ніж один, і вважають, що в хаті Барбари Бліди могло дійти до бійки.

Опозиція вимагає відставки керівника спецслужб

Польський міністр-координатор у справах спецслужб Збігнєв Вассерманн зазначив: «Знаю, що працівники правоохоронних органів припускали, що деякі особи, до яких йдуть на обшук, можуть мати зброю. Однак, ми цього не перевірили. До того ж в хаті була особа, відома усім з громадського життя. Це приспало увагу правоохоронців».

Опозиція вимагає відставки міністра Вассерманна. Однак прем''єр Ярослав Качинський вирішив на час розслідування цієї справи лише призупинити повноваження керівника відомства, що вело обшук, тобто Агентства внутрішньої безпеки Богдана Свєнчковського.

Політичну дискусію про смерть Барбари Бліди розпочав депутат партії Союз демократичної лівиці Вацлав Мартинюк, на думку якого, Барбару Бліду зацькували спецслужби.

Нагнітання в державі атмосферу страху?

Опозиція вважає, що уряд нагнітає в державі атмосферу страху і що невипадково звинувачених в порушенні закону часто затримують в присутності телевізійних камер. Пояснення представників польського уряду стосовно смерті колишньої депутатки Бліди не переконали депутатів опозиційних партій. Парламентські слухання закінчились нічим.

Представник партії Громадянська Платформа Броніслав зазначає: «На мою думку, офіційні пояснення представників уряду про причини смерті Барбари Бліди викликають чергові запитання. Конче треба з’ясувати: чи спецслужби не діяли на політичне замовлення? Чи прагнення успіху за всяку ціну не було головним стимулом дій правоохоронців?».
XS
SM
MD
LG