Доступність посилання

ТОП новини

Політичний пінг-понг


Тетяна Ярмощук Київ, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нова Постанова парламенту проти нового Указу Президента. Глава держави поновлює на посаді Генерального прокурора Святослава Піскуна, а коаліція знову готує подання до Конституційного Суду щодо конституційності Указу Президента.

Прем’єр Янукович хоче “подивитися в очі Президента”. Президентський указ про дострокові парламентські вибори 24 червня зірвав, каже Віктор Федорович, всі його попередні домовленості з Віктором Андрійовичем.

Верховна Рада ж визнала своєю постановою новий Указ Президента неконституційним. Шестеро депутатів навіть зареєстрували проект постанови про імпічмент глави держави. І хоча лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова заявила, що наразі не йдеться про імпічмент, регіонал Тарас Чорновіл стверджує, що більшість членів фракції висловилися за початок відповідної процедури: “Приблизно дві третини депутатів жорстко заявили, що вони наполягають на початку цієї процедури. Це є наша політична позиція, далі ми її ми будемо узгоджувати з позицією керівництва”.

Наразі ж коаліціянти готують нове подання до Конституційного Суду щодо відповідності нового Указу Президента Основному Закону і, як і минулого разу, просять Президента відкликати Указ.

Президент зробив наступний крок – поновив на посаді Генерального прокурора Святослава Піскуна

Це зроблено відповідно до рішення Шевченківського суду Києва. Хоча справа про звільнення пана Піскуна за першим поданням перебуває на розгляді у Верховному Суді за необхідністю вивчення додаткових обставин.

Представляючи поновленого високо посадовця, Президент говорив і про позитиви, і про негативи його попередньої діяльності. Святослав Піскун обіцяв виправитися: “У нас було багато помилок у роботі Генпрокуратури. Багато було таких речей, в яких ми намагалися десь зробити кроки, які були не стільки правовими, скільки вигідними певним політичним силам. Я вважаю, що це пішло в минуле”.

Ці обіцянки регіоналів непокоять, офіційно вони нібито раді за члена своєї фракції, неофіційно – роздратовані. І мають підстави. Поновлений на посаді Піскун орієнтуватиметься на Президента, вважає політолог Андрій Єрмолаєв: “Перші його рішення, пов’язані з заступниками, свідчать про те, що він діятиме рішуче. Я не виключаю, що він буде зараз більше орієнтований на Президента”.

Ну, а прес-служба Конституційного Суду оголосила: сьогодні Суд продовжить розгляд конституційності Указу Президента від 2 квітня. Попри те, що новий президентський Указ уневажнив попередній.
XS
SM
MD
LG