Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України та Польщі вшанували пам''ять жертв операції «Вісла» 1947 року


Спільну декларацію Віктор Ющенко та Лех Качинський підписали в п’ятницю у Варшаві.

Спільну декларацію Віктор Ющенко та Лех Качинський підписали в п’ятницю у Варшаві.

Президенти взяли участь в екуменічному молебні за жертвами та постраждалими внаслідок проведення акції «Вісла».

Операція «Вісла» – кодова назва примусового, масового переселення в 1947 році понад 150 тисяч осіб українського населення із Лемківщини, Холмщини та з інших східних районів Польщі до захiдних i пiвнiчно-захiдних районiв Польщi, приєднаних пiсля розгрому Нiмеччини.

За офіційними повідомленнями, 27-28 квiтня 1947 польська влада, за згодою СРСР і підтримки радянських військ розпочала операцiю «Вiсла» з метою позбавити Українську повстанську армiю соцiальної бази.

У серпні 1990 року сенат Польщі ухвалив резолюцію, якою засудив Операцію «Вісла».

Після відвідин Польщі Президент Віктор Ющенко прибув до Львова, де увечері в п’ятницю взяв участь у реквіємі з нагоди 60-их роковин операції «Вісла» та вшанування її жертв.

У своєму виступі президент Ющунко зауважив, що оскільки депортація була примусовою, то українці, які були депортовані, це – жертви політики УРСР і польського уряду. Президент зауважив у Львові, що ці злочини робив комуністичний режим і має бути дана належна оцінка власне цьому режимові.

Віктор Ющенко також наголосив, що українці і поляки сьогодні повинні бути налаштовані на братню співпрацю, а тому трагічні сторінки мають залишитися для оцінки українських і польських істориків.
XS
SM
MD
LG