Доступність посилання

ТОП новини

У Таллінні розпочали ексгумацію братської могили радянських солдатів, яка знаходиться поруч з демонтованим уже пам’ятником Бронзовому солдату


Перед початком розкопок відбулася панахида за участі священнослужителів.

Перед початком розкопок відбулася панахида за участі священнослужителів.

Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп заявив у виступі по телебаченню, що останки солдатів і пам’ятник будуть перенесені на військове кладовище.

Внаслідок демонтажу пам’ятника Бронзовому солдату спалахнули сутички. Щонайменше 96 осіб постраждали минулої ночі у нових масових безладдях.

За даними естонської поліції у демонстраціях брала участь, переважно, російськомовна молодь. Поліція затримала щонайменше 600 осіб.

Днями в столиці Естонії демонтували монумент Бронзовому солдату – пам’ятник радянському воїну.

Рішення про термінове знесення пам’ятника ухвалив уряд Естонії в інтересах безпеки за рекомендацією кризової комісії, яка зібралась вночі з четверга на п’ятницю у зв’язку з масовим безладдям в Таллінні. Ексгумацію рештків воїнів, які поховані в центрі Таллінна, наразі, ще не розпочали.

За повідомленням естонського уряду, в результаті безладдя, яке розпочалося у зв’язку з початком підготовчих робіт для проведення ідентифікації поховань біля пам’ятника Бронзову солдату, у п’ятницю постраждали 44 учасники та 13 поліцейських. одна особа загинула.

Міністерство закордонних справ Естонії передало посольству Росії в Талліні ноту про росіянина, який загинув внаслідок поранень під час бійки між учасниками мітингу у ніч на п’ятницю. Російський громадянин помер у лікарні внаслідок ножового поранення в груди під час безладдя, мовиться в ноті. Естонська влада наголошує, що поліція не може мати до цього жодного відношення.

Президент Естонії Томас Гендрік Ілвес у телезверненні до громадян закликав до спокою і прокоментував події довкола демонтажу Бронзового солдата у Таллінні: «Дорогі співвітчизники! Те, що ми бачили в центрі Таллінна вночі – це було пограбування, мародерство, бійки. Це був злочин і його учасники – злочинці. Ніщо з цього не має спільного з порушенням спокою померлих або з ушануванням пам''яті тих, хто помер у Другій світовій війні. Нічних злочинців не об''єднує національність, а тільки бажання сваритися, руйнувати і грабувати».

Верхня палата російського парламенту закликала президента Владіміра Путіна розірвати дипломатичні зв’язки з Естонією.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив: «Вважаю, що цьому немає виправдання. Це блюзнірство, яке матиме серйозні наслідки для наших відносин з Естонією. І це не може не позначитись на наших відносинах із НАТО, з Євросоюзом – із організаціями, що прийняли до себе країну, яка грубо нехтує цінності, на яких заснований Євросоюз і загалом європейська культура і демократія».

Натомість посол Естонії в Росії Марина Кальюранд заявила, що її країна не піддаватиметься на провокації, шантаж та погрози інших країн: «Естонія – суверенна держава, і доки держава діє у межах міжнародного права і загальноприйнятих принципів, ніхто не має права втручатись у рішення і поведінку цієї держави».

Більшість естонців вважають меморіал воїнам-визволителям символом радянської окупації і виступають за його усунення з центру столиці.Інша частина, переважно етнічні росіяни, вважають ініціативу естонської влади образою пам’яті солдатів, які загинули у боротьбі проти фашизму під час Другої Світової війни.

Міністр оборони Естонії Мадіс Мікко у п''ятницю пояснив: «Естонія не намагається переписати результати Другої світової війни. Естонія ніколи не стверджувала, що монумент має бути зруйнований. Проблема в тім, що соратники солдатів мають здобути спокій не там, де їх поховали у пропагандистських цілях, а на цвинтарі».

У Таллінні свідком нічних погромів був український музикант, керівник гурту «Свята Ватра» Руслан Трочинський. По телефону у п’ятницю з естонської столиці він розповів Радіо Свобода: «Мені навіть стало страшно за свою малу дитину і за наше майбутнє. Невідомо, як воно все вийшло і куди воно йде і чому з боку росіян така агресія до естонців? Так страшно було дивитися, як молоді хлопці під керівництвом якихось дорослих чоловіків, які їм кажуть «давай, давай, бий, бий!» – вони б’ють ці вітрини, витягають речі, п’ють і кажуть «нам просто погано, у нас сушняк, ми прийшли випити води сюди» і громлять вітрину гастроному. Взагалі страшно, як війна! Просто в центрі міста таке відбувалося! Питають у молодих росіян: а що ви думаєте? А вони кажуть: «а що тут думати? Це наша територія, чому ми маємо її комусь віддавати?».
XS
SM
MD
LG