Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії згадують Українську господарську академію в Подебрадах


Оксана Пеленська Прага, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Цими днями минає 85 років від часу заснування Української господарської академії в чеському місті Подебради — одного з найбільших українських вишів поза межами України. Цій події присвячена велика виставка унікальних архівних документів, яку підготував Державний регіональний архів у місті Лиса над Лабою.

Серед старих, трохи пожовклих паперів на виставці — протоколи, що засвідчують важливий історичний момент: наприкінці квітня 1922 року Громадський комітет заснував у Подебрадах, невеликому курортному містечку поблизу Праги, Українську господарську академію — перший найбільший український виш у міжвоєнній Чехословаччині. Разом із Українським вільним університетом, Педагогічним інститутом та Українською мистецькою студією Академія задовольняла спрагу до знань тисяч українських емігрантів, яких жовтневий переворот вигнав із батьківщини.

Ідею заснування Академії особисто підтримав чехословацький Президент Томаш Масарик і уряд країни. У травні 1923-го Масарик особисто приїхав до Подебрадів, щоб зустрітись із професорами і студентами Академії. Історична подія не забулась: вона зафіксована на фото, яке нинішньому глядачеві виставки відкриває одну з найцікавіших сторінок із історії українсько-чеських відносин.

Історичні скарби в архівах

Як розповіла Радіо Свобода ініціатор виставки, директор Державного архіву в місті Лиса над Лабою Бланка Ржегакова, архів зберігає тисячі унікальних матеріалів про Українську господарську академію.

«У Лисі на Лабою є дуже великий архів Української господарської академії періоду 1922—45 років. Цей архів є водночас і частиною історії нашого міста, про яку ми знаємо дуже мало. Саме тому ми вирішили цього року пригадати 85 років від часу заснування Академії. На виставці ми представляємо тільки невелику частину архівів. Це важлива історія міста Подебради, про яку нам потрібно нагадувати», — каже Бланка Ржегакова.

Серед експонатів виставки — студентський квиток Марини Антонович: на нас дивиться вродлива дівчина з довгими чорними косами. Марина, донька відомого українського історика і громадського діяча Дмитра Антоновича, навчалась на курсах на здобуття атестату зрілості при Українській господарській академії в Подебрадах разом із майбутньою поетесою Оленою Телігою.

Чи знову відродять українську освіту в Чехії?

Академія згуртувала навколо себе потужну групу українських інтелектуалів — учених, письменників, митців. У тяжких умовах еміграції вони зуміли відродити на чужині традиції національної освіти і культури.

Про це йшлося на відкритті виставки в Подебрадах — а також про те, що в нинішній Чехії, де працює близько 80 тисяч українських громадян, немає жодної української школи, газети, клубу, нікому подбати за порослі бур’яном українські могили. І про них також нагадує виставка унікальних українських архівів у Чехії.
XS
SM
MD
LG