Доступність посилання

ТОП новини

Не дамо Росії залякати прибалтів; нескінченна конституційна суперечка у Києві (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Із європейських газет чи не єдина британська «Індепендент» голосно закликала європейців не бути байдужими до подій в Естонії. В європейській пресі вже зі втомою пишуть про політичну конфронтацію в Києві, якій, як вважають оглядачі, не видно кінця.


Відома британська газета «Індепендент» закликає європейців не слухати правозахисні повчання з Москви і додає: «Чи личить нам дивитися на цей театр абсурду, на це нечуване лицемірство? Згадаймо, як Росія ставиться до нещасних чеченців, як брутально влада розігнала нещодавні антиурядові демонстрації в Москві і Петербурзі».

Газета вважає, що «потакання» Росії з боку Брюсселя та Берліна — це «ті самі благі наміри, якими вимощена дорога в пекло». «Індепендент» вважає, що, «ставлячи на одну площину малесеньку Естонію та її колишніх російських господарів у питанні, що може і чого не може робити Естонія з її власними військовими пам’ятниками, ми фактично запрошуємо Росію до подальшого втручання».

«Індепендент»: реакція на нинішні дії Росії — як реакція 1938 року на дії Гітлера

Газета резюмує, що «від Прибалтики до Балкан у Європі відбувається, по суті, одне й те ж саме: у двері, які Європа через необережність не зачинила свого часу на замок, уже ломиться самовпевнена, збагачена на нафті Росія. Подивимося, що тепер буде з цими двома регіонами. Поки що перспективи, скажімо відверто, не дуже райдужні».

«Індепендент» також порівнює європейські реакції на російське втручання в Естонії зі «зляканим бубонінням» та реакціями Заходу на підготовку Гітлером у травні 1938 року розподілу Чехословаччини і вторгнення в Судети.

У Києві триває конфронтація

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» інформує в понеділок, що у Києві «більшість у парламенті й далі продовжує конфронтацію з президентом». Газета повідомляє, що 234 депутати Верховної Ради ухвалили в понеділок рішення про одночасні парламентські і президентські вибори в Україні, хоча ця постанова парламенту сумнівна.

«Ноє Цюрхер Цайтунґ» констатує, що «прихильний до Росії голова уряду Янукович і парламентська більшість відмовляються визнавати Указ Президента України Віктора Ющенка про дострокові парламентські вибори». Ця швейцарська газета нагадує, що Конституційний суд України дотепер не визначився з розглядом президентського Указу від 2 квітня.
XS
SM
MD
LG