Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Україні працювати невигідно?


Галина Терещук Львів, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Напередодні 1 травня, свята праці і миру, у Львові говорили про потребу у робочих спеціальностях і зростання зарплат. Однак, які б цифри не називали чиновники, те, що галичани і далі масово їдуть працювати за кордон, є свідченням лише одного: що в Україні, на Львівщині зокрема, є проблеми з оплатою праці, пошуком роботи та й загалом із рівнем заробітків.

Середня зарплата на Львівщині становить тисячу гривень. За даними управління праці та соціального захисту населення обладміністрації, найбільше заробляють ті, хто займається фінансовою діяльністю, — це близько 2 тисяч гривень на місяць; у промисловості зарплата становить 1200 гривень, а найнижчою є оплата праці у сільському господарстві — трішки більше від 500 гривень.

Найбільший брак робочих рук відчутний сьогодні в області якраз у сільському господарстві. Адже мешканці сільських районів зараз виїжджають на сезонні роботи за кордон. Біля генерального консульства Польщі у Львові щоденно вишиковується черга за польськими візами. Щоб здати документи для отримання візи, запис оголошений уже на серпень.

Посадовці області заявляють про те, що зарплата зросла на 22% у порівнянні з минулим роком і становить удвічі більше від прожиткового мінімуму. Вони згадують про потребу людей на робочі спеціальності, обіцяють високі зарплати.

А вдома немає ні зарплати, ні роботи

Але натомість галичани кажуть інше. Ось що я почула від заробітчан, які повернулись на кілька днів додому із заробітків з Росії:

«В Україні немає можливості заробити — немає заробітку. Я 10 років працюю у Москві, я задоволений, у сім’ї, дякуючи Богу, все є. Мені все подобається».

«Чому б я перся світ за очі, сім’ю залишав, якби я міг удома заробити? Але немає такої можливості!»


Чимало чоловіків, які роками працюють на будівництві у Росії чи на Заході, говорять про те, що в Україні їм доволі часто обіцяють одні гроші за виконану роботу, а насправді платять менше. До того ж, для ведення власного підприємства, кажуть, немає сприятливих умов у державі, малий бізнес занепадає.

Нині чимало галицьких сіл напівпорожні, а сотні гектарів родючої землі покинуті і невдовзі поростуть бур’янами.
XS
SM
MD
LG