Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС-США - перші кроки до Трансатлантичного ринку; про можливий новий конфлікт Андрія Шевченка з тренером футбольного клубу «Челсі» Жозе Моуріньо (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські видання чимало пишуть про саміт Європейський Союз-США, який відбувався днями у Вашинґтоні. Чи не вся європейська преса інформує у вівторок про півфінальний матч Ліги чемпіонів з футболу між "Ліверпулем" і лондонським «Челсі» та неучасть у ньому українського форварда «Челсі» Андрія Шевченка.


Європейське видання «Вол Стріт Джорнел» пише у вівторок про нову рамкову економічну угоду між США та Європейським Союзом, яку підписали учасники однойменного саміту у понеділок. Ця угода, як пише газета, готує ґрунт для єдиних трансатлантичних стандартів у торгівлі до 2009 року.

На саміті США-ЄС у Вашинґтоні, як інформує «Вол Стріт Джорнел», обговорювали також проблеми боротьби з глобальним потеплінням, розміщення елементів американської ПРО в Європі. Згадане видання відзначає найбільший прогрес на саміті саме у плані створення у найближчому майбутньому, до 2012 року, Трансатлантичного ринку, у якому планується ліквідація митних та адміністративних бар’єрів між США і Європейським Союзом. «Вол Стріт Джорнел» відзначає, що сторони вели переговори про лібералізацію торгівлі, затвердили програму трансатлантичної економічної інтеграції, зокрема, в галузі захисту інтелектуальної власності, інвестицій, безпеки торгівлі, фінансових ринків та інновацій.

Європейське видання «Вол Стріт Джорнел» оприлюднило також детальний звіт про підсумкову прес-конференцію саміту США-ЄС у Вашинґтоні, де йдеться про незгоди між сторонами щодо Кіотського протоколу та спільні кроки назустріч у плані обмеження вуглецевих викидів у атмосферу. Також видання публікує запевнення учасників саміту про необхідність подальших переговорів щодо ПРО у Європі, у тому числі, за участі Росії.

Більшість європейських видань пишуть у вівторок не про політичну кризу в Україні, а про можливу кризу у стосунках відомого українського футболіста Андрія Шевченка з головним тренером лондонського футбольного клубу «Челсі» Жозе Моуріньйо. Так, лондонська «Таймз» інформує, що «цього вечора «Челсі» гратиме відповідальний матч з «Ліверпулем» без Андрія Шевченка, який, за офіційною версією, не поїхав до Ліверпуля нібито через травму.

Однак були повідомлення, що Шевченко і Моуріньйо посварилися, бо тренер понизив його, і форвард відмовився бути запасним на матчі в Ліверпулі». Про це ж пише сьогодні й британська «Дейлі Телеґраф», яка навіть відзначає, що « Шевченко був у неділю поза грою під час тренування, коли тренер «Челсі» відшліфовував схему 4-3-3 за участі в атаці Дроґби, Джо Коула і Калу».

Інша впливова лондонська газета «Індепендент» нагадує про конфлікт через Шевченка між Моуріньйо та президентом і власником «Челсі», російським мільярдером Романом Абрамовичем. Ця ж газета зауважує, що «навіть не зрозуміло, чи буде Абрамович на грі з Ліверпулем сьогодні увечері, особливо після того, як він розбирається у тому, що відбулося за останні два дні». Нагадаємо, що дві останні гри в першості Англії «Челсі« зіграв невдало і фактично втратив шанс поборотися з «Манчестер Юнайтед» за перше місце у Прем’єр Лізі, тепер вирішальна гра з Ліверпулем за право грати у фіналі Ліги чемпіонів. Цей результат може вплинути на долю головного тренера «Челсі», контракт з яким Роман Абрамович ще не продовжив.
XS
SM
MD
LG