Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд Туреччини визнав нечинними вибори Президента


Із поданням до Конституційного Суду звернулася світська опозиція, яка побоюється, що головою держави може стати представник ісламістської партії.

Із поданням до Конституційного Суду звернулася світська опозиція, яка побоюється, що головою держави може стати представник ісламістської партії.

Опозиційні світські партії бойкотували днями перше коло виборів Президента в парламенті, так що в ньому взяли участь менше від двох третин депутатів, і на цій підставі оскаржили чинність виборів загалом.

Нині в руках Партії справедливості й розвитку, яка має більшість у парламенті, вже є дві з трьох найвищих посад у державі — Прем’єр-міністра і спікера парламенту.

Опозиція сподівається зірвати вибори Президента, щоб спричинити дострокові парламентські вибори. У такому разі обв’язки голови держави далі лишився б виконувати чинний Президент, представник світських кіл Ахмет Недждет Сезер, доки його наступника не обрав би новий парламент.

Речник уряду в відповідь на ухвалу Конституційного Суду в вівторок заявив, що уряд згоден на дострокові парламентські вибори, якщо парламент зменшить мінімальний вік для кандидата.

Водночас він додав, що вже в середу Президента почнуть обирати в парламенті наново.

Але відразу по тому оголосили, що це голосування відклали на невизначений термін.

Уряд збирався виставити єдиним кандидатом, як і раніше, представника владної ісламістської Партії справедливості й розвитку, нинішнього віце-прем’єра і міністра закордонних справ Абдуллаха Ґюля і постаратися забезпечити належну участь депутатів у новому голосуванні.

Раніше армія Туреччини, яка бере на себе роль захисника визначеного в Конституції світського характеру держави, попередила, що не допустить зміни світського курсу країни. Уряд відкинув те застереження.

Матеріали до теми:

• Туреччина на шляху до дострокових парламентських виборів
XS
SM
MD
LG