Доступність посилання

ТОП новини

Посольство Естонії у Москві призупинило надання консульських послуг


Сьогодні сплив кінцевий термін, до якого російська влада мала відкликати демонстрантів з-під будівлі посольства.

Сьогодні сплив кінцевий термін, до якого російська влада мала відкликати демонстрантів з-під будівлі посольства.

Протести у російській столиці розпочались минулої п’ятниці – за день після розпорядження естонської влади щодо перенесення Бронзового Солдата з центру Таллінна.

Під час протестів проти переміщення монумента на військовий цвинтар в естонській столиці загинув один громадянин Росії.

Частина естонців вважає пам’ятник, відомий як «воїн-визволитель» або «бронзовий солдат», символом радянської окупації.

Інша частина, переважно місцеві росіяни, вважає перенесення меморіалу образою пам’яті солдатів, які загинули у боротьбі проти нацизму під час Другої світової війни.

У Таллінні завершили роботи з ексгумації останків радянських солдатів, похованих у братській могилі в центрі столиці Естонії.

За повідомленням естонського Міністерства оборони, знайшли 12 поховань. Після ідентифікації останки поховають наприкінці червня на військовому цвинтарі Таллінна, куди з центру міста перенесли пам’ятник радянському воїну.

Міністр закордонних справ головуючої в ЄС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у вівторок повідомив, що Євросоюз пообіцяв допомогти Естонії нормалізувати ситуацію навколо естонського посольства в Москві.

Під час візиту до Вашингтона Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк у вівторок закликав поважати й позицію естонської влади: "Рішення щодо переміщення пам''ятника є вирішенням самої Естонії і ми повинні поважати суверенне право держави на прийняття таких рішень".

За словами Арсенія Яценюка, Україна виступає за якомога швидше подолання тимчасових непорозумінь у двосторонніх відносинах Росії та Естонії, що виникли внаслідок проведення демонтажу пам''ятника Солдату-визволителю в центрі Таллінна.

Міністр закордонних справ України також наголосив на необхідності проведення процедури перепоховання відповідно до існуючих стандартів, віддаючи належні почесті воїнам Другої світової війни.
XS
SM
MD
LG