Доступність посилання

ТОП новини

Кого лікують терапією кольору?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 2 травня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровському історичному музеї імені Яворницького відкрилася незвична виставка світлин. “Терапія кольору” — так назвав свою експозицію автор, відомий у місті лікар-терапевт Юрій Куликович. Фотохудожник-аматор стверджує: від споглядання його картин у пацієнтів поліпшується настрій і самопочуття. Перевірити на собі “цілющі” властивості робіт першими запросили місцевих чиновників.

Яскраво-жовте соняшникове поле, криваво-червоний захід сонця, блакитне, до болю в очах, плесо річки… Лікар Юрій Куликович стверджує: усі ці різкі контрасти й глибокі, насичені барви — з самої природи. Ніяких спецефектів, ніякої комп’ютерної обробки фотозображень. На виставку дібрав 173 роботи, надруковані великим форматом, щоб враження від світлин було яскравішим.

Позитивна дія кольорів

Терапевт Юрій Куликович переконаний, що його фотографії, а точніше, кольори, які йому вдалося схопити об’єктивом фотокамери, можуть лікувати. Каже, те, у що вкладено стільки енергії та часу, не може не справляти позитивної дії, а фотографуванню лікар справді надає не меншої ваги, аніж роботі у клініці.

Куликович фотографує захід і схід сонця дві години. Сонце і небо змінюють кольори — спочатку воно блакитне, потім жовте, потім жовтогаряче. Потім червоне, потім фіолетове, каже він. Лікар-фотограф навіть полетів фотографувати тундру. Трохи прочинив люк вертольота і змінював плівку за плівкою. Привіз він з тундри 45 плівок.

Перші пацієнти

Першими відвідувачами “лікувальної”, як стверджує сам автор, експозиції стали представники дніпропетровської влади. Голові обласної ради Юрієві Вілкулу, як виглядає, фотографії терапевта сподобались. У Дніпропетровській області немає такої людини, яка б не потребувала терапії, стверджує Вілкулу, адже тут і складна екологія, складні політичні та інші моменти.

А от на міського голову Івана Куличенка фотокартини лікувального впливу не справили. Він каже, що лишився невдоволений, оскільки розраховував на виставці помилуватися краєвидами рідного Дніпропетровська, а побачив там тільки природу.

“Усі радіють, а я засмучений, усім подобається, а мені — ні. Жаль, що тільки одна природа, я думаю, всі б зраділи, якби побачили Дніпропетровськ очима Куликовича”, — каже Куліченко.

Лікувальні властивості своїх фотопейзажів терапевт Юрій Куликович далі планує перевіряти на пацієнтах, у клініці. А поки до їх числа може долучитись кожен — виставка в історичному музеї триватиме до 25-го травня.
XS
SM
MD
LG