Доступність посилання

ТОП новини

Діти революції


Микита Моісеєв, Віола Бурда П’ятеро підлітків з селища Сарат на Одещині постраждали внаслідок ДТП: автобус, в якому вони їхали мітингувати до Києва, врізався у вантажівку - у свята повідомила одеська ДАЇ. Місцевий відділ освіти коригує повідомлення: постраждалих двоє — дівчина, в якої зламана нога і хлопець, у нього синці на обличчі.

Подробиці аварії:
- постраждали 3 осіб – чоловік 1966-го народження (струс мозку і перелом ребер), його донька 16 років (перелом гомілки), хлопець 16 років (синці та гематоми на тілі та обличчі) – син учительки, яка організувала поїздку; - школярі їхали в мікроавтобусі “Форд транзит”; - в мікроавтобусі було 13 місць для сидіння, всі вони були зайняті; - крім 5 школярів до Києва їхали дорослі прихильники “регіонів”; - в мікроавтобус врізалась вантажівка “МАЗ”, водій якої перед тим здійснював обгін по зустрічній смузі.


Ініціатором та організатором поїздки підлітків з Сарату до Києва стала вчителька української мови, літератури та основ праці, і по сумісництву керівник міського осередку Партії регіонів, Алла Соломатіна. Під час аварії постраждав її син - у нього ушкоджене обличчя. Вже одного разу директор школи заборонила везти старшокласників до Києва, і за день до поїздки ще раз просила не робити цього, каже начальник відділу освіти Саратської райдержадміністрації Валентин Ходос (слухати):

“Звуки життя” перевірили, чи є старшокласники серед мітингувальників біля приміщення Конституційного Суду. За словами кореспондентки Радіо Свобода Наталки Коваленко, серед протестувальників є діти приблизно чотирнадцяти років, але старші хлопці не дають з ними поговорити. Один зі старших організаторів каже, що неповнолітніх тут взагалі немає... (слухати):

Старші на мітингу чітко інструктують школярів, яких привезли з інших регіонів, причому і з боку помаранчевих, і з боку біло-блакитних. У цьому зізналися двоє дітей з різних мітингових таборів. Оксана та Михайло (слухати):

З нашою кореспонденткою Наталкою Коваленко більшість опитаних поблизу Конституційного Суду не захотіла говорити про вік і навчання (слухати):

У законах жодним чином не заборонена участь неповнолітніх у політичних акціях, стверджує юрист Володимир Яворський. З єдиним "але": це може відбуватись з дозволу батьків або опікунів. Цей дозвіл повинен бути хоча б усним, і у будь-якому випадку відповідальність за життя дитини, якщо подібне відбувається у навчальний час, несе вчитель або школа. Щодо ситуації з аварією на Одещині, юрист каже, що батькам можна позиватись на школу до суду, і вони, напевно, зможуть виграти справу і отримати матеріальну та моральну компенсацію.

“Це випадковість”, – каже про участь школярів у акціях протесту заступник голови Саратської районної організації ПР Іларіон Перпалак. “Боже збав, щоб вони стояли на Майдані! Такого не може статися” ,– запевняв Радіо Свобода партієць і додав, що дітей просто “взяли за компанію” батьки, і не для участі у мітингах, а для екскурсії по Києву.

Міністерство освіти ще на початку квітня розіслало листи по регіонах, у яких закликало не долучати учнів до політичних акцій протесту. Щоправда, це були лише рекомендації, оскільки міністерство фактично не може вплинути на процес, каже прес-секретар відомства Людмила Фролова. Адже для цього воно не має ані механізмів, ані ресурсів. Наразі, за словами Фролової, масово дітей у Київ не везуть, а якщо таке і станеться – це вже буде прерогатива іншого відомства – внутрішніх справ.

"Навчально-виховний процес у навчальних закладах є вільним від втручання політичних партій, громадських, релігійних організацій",— говорить закон про освіту. Наступна стаття додає: "Належність особи до будь-якої політичної партії, громадської, релігійної організації, що діють відповідно до Конституції України, не є перешкодою для її участі в навчально-виховному процесі". Відтак вчителя, який загітував дітей їхати на мітинги у позаурочний час, покарати важко. Втім, як кажуть у Генпрокуратурі, вже заведено кілька кримінальних справ за фактом залучення дітей до політичних акцій. Але чи звільнять з роботи тих вчителів, які не змогли розмежувати роботу в школі із політичною діяльністю, питання поки що залишається відкритим.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG