Доступність посилання

ТОП новини

У Криму готуються до Дня жалоби за жертвами депортації кримських татар


Володимир Притула Сімферополь, 04 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму готуються до Дня жалоби за жертвами депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року. Але днями деякі кримські мас-медіа повідомили, що цього року вперше за останні півтора десятиліття в автономії не буде масових заходів з цього приводу.

Член Меджлісу Шевкет Кайбулаєв
Минулорічний мітинг у День пам'яті жертв депортації у Сімферополі.
У Меджлісі кримськотатарського народу спростовують інформацію про скасування масових жалобних акцій, запланованих до 18 травня – 63-ї річниці депортації комуністичним режимом кримськотатарського народу з Криму до районів Сибіру і Центральної Азії.

Масові акції будуть - Меджліс

Член Меджлісу Шевкет Кайбулаєв каже, що і цього року заходи будуть масовими – на них з’їдуться співвітчизники з усіх регіонів Криму та з-за його меж:

“Ми щороку цього дня проводимо низку заходів – демонстрації і великий мітинг. Як звичайно, з різних кінців Сімферополя люди колонами йтимуть до центрального майдану, де й проведуть жалобний мітинг”.

Традиційно жалобні акції збирають у Сімферополі десятки тисяч людей. Як правило, вони проходять без ексцесів, але під пильною увагою правоохоронців. І щороку Меджліс вживає превентивних заходів для того, щоб знизити рівень радикалізму серед співвітчизників.

Втім і цього року, як і в минулі роки, російська преса пише про можливе загострення етнополітичної ситуації на півострові у зв’язку з відзначенням Дня пам’яті жертв депортації. Шевкет Кайбулаєв:

“Російська преса, очевидно, відслідковує деякі тенденції у нашому суспільстві, такі як “галявини протесту”, різні пікети, і використовує це для якихось інших цілей. Тож і пише, що якісь групи кримчан можуть щось пікетувати, щось робити протизаконне. Але Меджліс не планує і не закликає співвітчизників до якихось інших форм протесту”.

Хода зі смолоскипами і земельні протести

Та все ж інші акції усе ж плануються. Рух “Койдешлер” хоче провести автопробіг із Сімферополя на Південне узбережжя Криму, а Кримськотатарський молодіжний Центр – молодіжну ходу зі смолоскипами.

Втім, на ці організації Меджліс може вплинути, а от плани ініціативних груп на чолі з відомим організатором акцій самоповернення землі Даніялом Аметовим – змінити буде важко. Вони уже оголосили, що днями встановлять намети під стінами кримського парламенту, де проводитимуть безстрокову акцію протесту з вимогою виділення землі репатріантам.
XS
SM
MD
LG