Доступність посилання

ТОП новини

Журнал “Тайм” публікує список 100 найвпливовіших людей світу


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах журнал “Тайм” опублікував свій традиційний щорічний список ста найвизначніших осіб світу. Список складає редакційна колегія журналу, спираючись на результати опитування за принципом ступеня впливу цих людей, не обов’язково позитивного, а й негативного, на хід подій у світі.

Це державні та громадські діячі, диктатори й злочинці, актори й філантропи, підприємці й парламентарі. Це люди, чий владний вплив, талант, моральний приклад або філантропічна діяльність сприяють позитивним зрушенням у нинішньому світі.

Державні та політичні діячі

З-поміж найвпливовіших діячів названо державного секретаря Сполучених Штатів Кондолізу Райс, дочку негритянського пастора з американського Півдня, яка подолала не лише бар’єри расових забобонів, а й пробила так звану скляну стелю, що подекуди обмежує кар’єру жінки в американському суспільстві.

Поруч Кондолізи Райс – Ненсі Пелосі, перша в історії Америки жінка – спікер Палати Представників, третя за важливістю посада в урядовій ієрархії республіки. Є у списку Арнольд Шварценеґґер, губернатор Каліфорнії. Якби цей штат був окремою державою, він посідав би п’яте місце у світі за обсягом економіки. Варто пригадати, що Шварценеґґер приїхав з Австрії сімнадцятирічним юнаком з кількома доларами в кишені.

З державних діячів Європи названо Анґелу Меркель, канцлера Німеччини.

У списку найвпливовіших – китайський лідер Ху-Цзинь Тао, Папа Римський Бенедикт XVI.

Є у списку й анти-герої

Це іранський клерик аятола Алі Хаменей, якого вважають справжнім господарем країни – чільного споyсора міжнародного тероризму, є Усама бін Ладен – терорист номер один, є Омар Хасан аль-Башір, за титулом – президент Судану, а за суттю – диктатор, на сумлінні якого – триваючий геноцид у провінції Дарфур.

Представники бізнесу, культури, громадянського суспільства

Серед найвпливовіших людей - американський кіноактор Джордж Клуні та ірландський рок-співак Боно. Ці двоє здобули визнання світу своєю діяльністю на захист населення Дарфуру. Уоррен Баффет, один з найбагатших людей світу, на доброчинну діяльність витратив 31 мільярд доларів, більшу частину власного капіталу. Є там і Гаррі Каспаров – колишній чемпіон світу з шахів, лідер опозиції нинішньому російському режимові.

У списку ста найвпливовіших людей сучасності – чорношкірий ньюйркський будівельник Веслі Оутрі, про якого варто сказати окремо, бо він, здається, – взірець сучасного героя. Чотири місяці тому, на початку січня, Оутрі очікував поїзда на станції метро, аж зненацька якийсь чоловік поруч нього, очевидно хворий, у конвульсіях впав з платформи на рейки. Поїзд уже підходив. Веслі миттю, не роздумуючи, стрибнув і своїм тілом накрив чоловіка. Поїзд пройшов над ним за якихось пару сантиметрів. Оутрі був гостем Конгресу під час промови президента Буша про стан країни, ніби на знак того, що поки є в Америці такі люди, як Оутрі, стан країни буде ОК.
XS
SM
MD
LG