Доступність посилання

ТОП новини

“Ми хочемо вести з Іраном переговори.” Інтерв`ю із заступником державного секретаря США Ніколасом Бернзом


Олекса Семенченко Лондон, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Під час перебування у британській столиці заступника держсекретаря США з політичних відносин Ніколаса Бернза він дав ексклюзивне інтерв`ю Радіо Свобода. Зокрема, йшлося про переговори щодо ядерної програми Ірану. Посол Бернз брав участь у засіданні переговорної групи щодо іранської ядерної програми у складі 5 постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччини (так звана Група 5+1).

Ніколас Бернз
- Пане посол, у той час, як відбувалося засідання в Лондоні Групи 5+1, президент Ірану Махмуд Ахмадинежад заявив, що ні на йоту не поступиться своїми позиціями. Група ж 5+1, у свою чергу, каже, що Тегеран мусить виконати вимоги МАГАТЕ та Ради Безпеки. Яким чином, на Вашу думку, можна розв”язати це протистояння?

- Думаю, важливо, щоб іранському народові було відомо, що ми сперечаємося не з ним. Ми хочемо забезпечити іранців атомною енергією для цивільних потреб і електричним струмом. Ми хотіли б допомогти збудувати в Ірані підприємство ядерної енергетики для цивільних потреб. Але ми не допоможемо Іранові з науковими дослідженнями, які призвели б до розробки ядерної зброї. Це різниця, про яку іранцям важливо знати. Ми сподіваємося, що іранський уряд зрозуміє, що в його найкращих інтересах є сісти з нами за стіл для мирних переговорів.

- Якщо у переговорах не відбудеться поступу, чи можливий воєнний варіант?

- Власне, ми його ніколи не виключали, але, якщо щиро, ми виразно віддаємо перевагу мирному розв”язанню. Ми хочемо вести з Іраном переговори, і ми зобов`язані дати дипломатії шанс на успіх. Ми сподіваємося, що досягнемо успіху.

- Наскільки високою є ймовірність того, що американці сядуть за стіл переговорів з Іраном і обговорять усі ділянки взаємного занепокоєння?

- Ми, звичайно, хотіли б обговорити з Іраном можливості забезпечення більш мирної ситуації в Іраку. Ми також хотіли б сісти й обговорити ядерну проблему. Іран мусить знати, що ми ніколи не підтримаємо у будь-якому вигляді набуття ним ядерної зброї. Але ми підтримаємо мирну ядерну енергію для іранського народу.

Матеріали до теми:

• Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток? • Іранський президент Махмуд Ахмедінеджад кинув новий виклик світові • Звільнені британські військові моряки повернулися на батьківщину з іранського полону • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран. • Президент Ірану вкотре заявив, що країна не припинить розвиток власної ядерної програми. • Санкції і дипломатію стосовно Ірану використовуватиме світова спільнота.
XS
SM
MD
LG