Доступність посилання

ТОП новини

Огляд польської преси


Єва Поштар Варшава, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У п''ятницю польська преса коментує відзначення державного свята Конституції третього травня. Багато місця газети приділяють естонсько-російському протистоянню, а також черговим спробам Польщі здобути енергетичну незалежність від Росії. Великий резонанс на сторінках польської преси викликала поява нового політичного угруповання, що його очолив колишній президент Польщі Александр Кваснєвський.


Щоденна газета "Дзєннік" пише в п''ятницю про те як Росія брутально віднеслась до свого естонського сусіда, караючи його за так зване осквернення символу радянської потуги.

Росія оголосила Естонії відкриту війну - констатує "Дзєннік". Газета пише, що Москва при цій нагоді хоче "тестувати" реакцію Євросоюзу та НАТО на безпрецедентний від часів Радянського Союзу тиск на сусідню країну. Вже тепер помірковану реакцію ЄС на події в Талліні використала дипломатія Росії, яка чекає від Євросоюзу захисту від... Естонії.

Першого травня 2004 року Польща стала членом Європейського Союзу. Згадуючи роковини тих подій, газета "Дзєннік" зауважує, що за три роки поляки помітно розбагатіли. Тільки в квітні та декілька днів травня цього року громадяни Польщі щоденно купували тисячу нових автомобілів. За два останні місяці поляки купили близько 60 тисяч нових автомобілів. На найбільш популярні моделі, такі як Suzuki Grand Vitara, Skoda Fabia, Nissan Navara, треба чекати навіть декілька місяців.

"Газета виборча" вміщує коментар колишнього президента Польщі Леха Валенси на створення нового політичного угруповання Рух заради демократії, лідером якого є його спадкоємець, колишній президент Александр Кваснєвський.

"Підтримую, але не приєднуюсь до цього угруповання, бо мені не зручно, тому що нове угруповання може бути для декого трампліном до політичної кар''єри. Воно, однак, потрібне, бо всі ми бачимо, що польська демократія в кризовому стані, - вважає Лех Валенса.

Польські коментатори вказують, що колишній президент Александр Кваснєвський, критикуючи дії братів Качинських, не має на увазі зовнішньої політики Польщі, зокрема українсько-польських відносин.

Зроблено ще один крок до енергетичної незалежності Польщі. Як повідомляє видання "Газета виборча" державна польська газова компанія PGNiG має намір будувати газопровід із Данії до Польщі. Газопровід Baltic Pipe мав би проходити по дну Балтійського моря та з''єднувати родовища природного газу Північного моря з Польщею.

Нещодавно польська державна компанія стала співвласником родовищ природного газу біля берегів Норвегії. Однак датська державна компанія Energinet.dk хоче тим газопроводом в зворотному напрямку передавати також російський газ. Переговори тривають. Газопровід Baltic Pipe може стати частиною більшого міжнародного проекту за участю Данії, Швеції та Норвегії. Кошт газопроводу більше одного мільярда доларів. Його будівництво могло б початись вже в наступному році.

Столичний щоденник "Жицє Варшави" написав у п''ятницю про 55 роковини появи в радіо ефірі перших передач Польської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода.

Щоденник цитує слова колишнього директора Польської служби цього радіо Здзіслава Найдера, що місією його редакції було доказати полякам, що Польська Народна Республіка не була суверенною польською державою. З черги польські комуністи були свідомі, що всі їхні злочини будуть викриті перед світом на хвилях радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода.

Газета "Жечпосполіта" повідомляє про черговий банк - "Getin Holding", який іде з Польщі в Україну. За повідомленням газети, Національний Банк України погодився на закупівлю за більше як 13 мільйонів євро близько 82 відсотків акцій банку "Прикарпаття Банк". У майбутньому "Getin Holding" хоче купити сто відсотків акцій "Прикарпаття Банк".

На українському банковому ринку вже діють комерційні банки з польським капіталом. Йдеться про Kredo Bank та UniCredit Bank.
XS
SM
MD
LG