Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко та Янукович вирішили дилему?


Тетяна Ярмощук Київ, 4 травня 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Президент і Прем’єр домовилися про проведення дострокових парламентських виборів. Як, коли, за яких умов і на якій основі?

Після місяця запеклої боротьби навколо розпуску Верховної Ради сторони майже домовилися щодо дострокових парламентських виборів. “Майже” тому, що деталі, де, як відомо, криється диявол, не узгоджені і не всі чільні актори української політичної сцени сказали своє слово. Але головні — домовилися, принаймні оголосили про це.

Від сьогодні починає працювати робоча група, яка за два дні має підготувати документи,щоб розблокувати виборчий процес. За словами Віктора Ющенка, для того, щоб ввибори відбулися демократично і чесно, треба пройти всі передвиборчі процедури: “Обраховується весь технологічний процес, який потрібно пройти, починаючи від з’їзду партій, реєстрації списків, формування окружних місцевих комісій, друку відповідної рекламної продукції та інші кроки, які треба зробити для того, щоб у нас були підготовлені демократичні вибори. Цей відрізок часу близький до 60 днів”. Віктор Янукович зазначив, що впевнений в своїй політичній силі, готовий підкоритися будь-яким результатам виборів і пояснив свою згоду на їх проведення необхідністю врегулювати політичну кризу в державі: “Головною метою нашого спільного рішення є проведення чесних і демократичних виборів. Що для цього треба зробити? Ми зараз будемо давати доручення цій робочій групі, і вона від працює алгоритм дій депутатів в парламенті, дій, які призведуть до стабілізації ситуації в країні”. Янукович закликав прихильників коаліції на київському Майдані Незалежності взяти участь у позачергових виборах до Верховної Ради. Опозиція вітає сьогоднішні домовленості, а для представника соціалістів це зрада Конституції

Лідер “Народної самооборони” Юрій Луценко вважає, що це абсолютно державницький вчинок і однієї, і другої сторони: “Тим більше, що опозиція і я неодноразово говорили про те, що підтримую бажання Президента знайти компроміси у термінах та технологіях виборів. Проте є абсолютно безкомпромісним вимога дострокових виборів”. А от соціаліст Василь Волга в інтерв’ю Радіо Свобода назвав сьогоднішні домовленості Президента та Прем’єра зрадою Конституції: “Мені важко усвідомити як люди, такі, як і Віктор Федорович Янукович, і Президент, на догоду політичній доцільності, на догоду якимось власним уподобанням трощать державність”. Сьогоднішні домовленості між Ющенком та Януковичем – це публічне підтвердження, що між владою та опозицією є компроміс, каже політичний експерт Артем Біденко: “Цей компроміс виллється у вибори. Очевидно, вибори тільки парламентські. Ми отримаємо масу інших бонусів: це і зміни до виборчого законодавства, це, мабуть, і закон про опозицію, це і певні бюджетні питання”. Згідно з сьогоднішніми домовленостями, Верховна Рада має зібратися на одне засідання, щоб ухвалити всі необхідні закони, можливо пакетом, для дострокових виборів. Президент хоче, щоб це було вже 8 травня.
XS
SM
MD
LG