Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат Президента: Робоча група узгодила структуру пакету політичного компромісу для забезпечення дострокових виборів до Верховної Ради


Робоча група була створена у п’ятницю за домовленістю Президента України Віктора Ющенка та прем’єр-міністра України Віктора Януковича. У переговорах беруть участь лідери політичних сил у Верховній раді, представники Президента та уряду. Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що є всі підстави завершити роботу групи над першочерговими питаннями вже у понеділок, 7 травня. За словами лідерки фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, члени робочої групи не обговорювали конкретної дати дострокових виборів до Верховної Ради.


У суботу прес-служба Президента України, з посиланням на першого заступника голови Секретаріату Президента Івана Васюника, повідомила: «Основу пакету складає комплекс рішень, необхідних для забезпечення чесних, прозорих, демократичних виборів до Верховної Ради України. Зокрема, йдеться про належне фінансування позачергових виборів».

Сторони також погодилися на створення на паритетних засадах єдиної робочої комісії з підготовки проекту нової редакції Конституції України.

Протягом суботи-неділі експерти працюють над підготовкою проектів окремих нормативно-правових актів, які після погодження робочою групою будуть у понеділок, 7 травня представлені на розгляд Президенту України і Прем’єр-міністру України.

За словами лідерки фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, у неділю, 6 травня відбудуться засідання підгруп робочої групи, які відпрацьовуватимуть конкретні питання.

Богатирьова також сказала, що члени робочої групи з врегулювання політичної кризи не обговорювали конкретної дати дострокових виборів до Верховної Ради: «Жодна сторона ніяких категоричних строків не обговорювала».

Раніше у суботу на прес-конференції лідерка БЮТ Юлія Тимошенко повідомила, що «обговорюється детальна технологiя наших дiй. Ми шукаємо компромiс у дуже широкому спектру питань, починаючи з дати виборiв».

За словами Юлії Тимошенко, члени цієї робочої групи мусять зробити кроки назустріч один одному, аби врегулювати існуючу політичну кризу: «Наша команда готова піти назустріч більшості і прем’єр-міністру і відтермінувати вибори, щоб підготувати законодавчу базу».

Серед обговорюваних проблем - питання про те, якi мiнiмально необхiднi змiни слiд внести до виборчого законодавства, щоб забезпечити прозорi й демократичнi вибори.

Як зазначила лідерка БЮТ, всі питання, які обговорюються, будуть розділені на 2 пакети: перший пакет, за її прогнозами, депутати приймуть 8-9 травня; другий пакет, що буде включати нову редакцію Конституції, проект закону про судоустрій і інші трудомісткі документи робоча група опрацьовуватиме перед позачерговими виборами та вони будуть ухвалені уже новим парламентом.

Тимошенко вважає, що є всі підстави завершити роботу групи над першочерговими питаннями вже у понеділок, 7 травня.

Народний депутат з фракції «Наша Україна» Оксана Білозір в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що розцінює теперішні політичні події в Україні як процес переусвідомлення: «Треба пройти все погане і зрозуміти, чого ми хочемо. Без цього неможливо відшліфувати свою мету. Сьогодні людям потрібна якість, робочі місця, гідна зарплатня, соціальні гарантії. Економіці потрібна ефективність. Політичним партіям і народу потрібна політична свобода».

«Я закликаю людей не боятися змін. Зміни приведуть до якості, до зміни нашого з вами життя. Ось чому парламентські вибори сьогодні є обов’язковими», - наголосила Оксана Білозір.

Президент Віктор Ющенко висловив готовність відвідати засідання Верховної Ради, щоб затвердити на ньому всі прийняті парламентом рішення, які стосуються позачергових виборів Верховної Ради.

Глава держави не виключив, що 8 травня Верховна Рада розгляне пакет законопроектів, який стосується проведення позачергових виборів парламенту.

Робоча група була створена у п’ятницю за домовленістю Президента України Віктора Ющенка та прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

4 травня Віктор Ющенко й Віктор Янукович домовилися про проведення позачергових виборів Верховної Ради.

У переговорах беруть участь лідери політичних сил у Верховній раді, представники Президента та уряду.

Матеріали до теми:

• Президент і Прем’єр-міністр України домовилися про дострокові парламентські вибори.

• У Європі вітають домовленість, якої досягли Президент і Прем’єр-міністр України про проведення дострокових виборів.
XS
SM
MD
LG