Доступність посилання

ТОП новини

Засновник «Вікіпедії» про нові виклики часу


Людмила Ваннек Прага, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Вікіпедія» – джерело інформації, яке складають самі користувачі інтернету, стає дедалі популярнішою в світі. Ми вже розповідали про те, яким попитом користується ця інтернет-енциклопедія зокрема у Сполучених Штатах та Великій Британії. Тепер «Вікіпедія» активно долає східні кордони.

Коли Джиммі Вейлс розпочав свій проект під назвою «Вікіпедія» у 2001-му році, він навіть уявити не міг, що з того вийде. Через шість років понад два мільйони статей англійською та сотні тисяч 128-ми мовами! Відтак – це найбільша енциклопедія у світі.

Тексти «Вікіпедії» можуть читати користувачі інтернету і в Україні, і в Росії, Білорусі, Казахстані, зрештою майже всюди на території колишнього СРСР і навіть тих країн, де державна цензура поки що залишається доволі сильною. Хоча, є й винятки.

Наприклад, у Китаї інформація з «Вікіпедії» блокується і користувачі не можуть мати доступу до інформаційних текстів.

39-літній Джиммі Вейлс оптимізму не втрачає

В інтерв’ю Радіо Свобода американець Джиммі Вейлс, який нині займається вже новим проектом, сказав, що багато країн мають проблеми з цензурою, з фільтруванням інтернету, коли певні вебсайти заборонені, а слова пошуку, пов’язані з опозиційними партіями, фільтруються в інтернеті: «Я взагалі-то оптиміст у подібних речах. Я гадаю, що технологічно це стає дедалі важчим для Китаю тримати такий контроль. У цьому стає дедалі менше сенсу.Тому я вважаю, що вже через років 5 або 10 ми побачимо зміни цієї політики там».

Джиммі Вейлс знову зацікавив користувачів інтернету в цілому світі: він запускає нову пошукову машину «Вікі», яка буде проектом з відкритим кодом, куди кожен програміст зможе вносити свої зміни.

«Ми дуже швидко просуваємося вперед, ми маємо купу цікавих викликів часу, наш сайт дійсно дуже-дуже швидко розвивається, доходи швидко ростуть, ми дуже швидко розширюємося, це шалений час для нас! Наша мета – стати найбільшою в світі медіакомпанією, з вільним змістом, контрольованим користувачами», - розповів Радіо Свобода про плани «Вікіпедії» її засновник Джиммі Вейлс.
XS
SM
MD
LG