Доступність посилання

ТОП новини

Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми


Наталія Вікуліна Брюссель, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українські лідери мають самі вирішувати політичні проблеми в країні, інакше вони ніколи не будуть на це здатними. Про це заявив Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана, виступаючи в Європарламенті. Водночас керівники європейських інституцій задоволені з приводу домовленості між Президентом України Віктором Ющенком і Прем''єр-міністром Віктором Януковичем провести дострокові парламентські вибори.


Євросоюз весь час намагається сприяти розв''язанню політичної кризи в Україні, але буде краще, якщо українські лідери самі знайдуть рішення, заявив Хав''єр Солана в залі Європарламенту: “Новина полягає в тому, що сьогоднішня ситуація краща, ніж учорашня. Чи збираються вони мати робочі групи, які були створені і які працювали всі вихідні і також цього ранку, чи вони зможуть знайти рішення сьогодні чи завтра, я не можу вам сказати. Але від 26 квітня до кінця минулого тижня Президент і Прем''єр-міністр не розмовляли один з одним. У п''ятницю я з ними говорив, я не хочу розкривати багато речей, тому що я дуже хочу, щоб вони намагалися розв''язати власні проблеми самі. Тому що інакше вони ніколи не зможуть вирішувати свої проблеми”.

Європейські структури готові допомогти Україні у проведенні виборів

Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс закликав Україну ретельно підготуватися до нового голосування і забезпечити, щоб дострокові вибори були вільними й чесними. Прес-секретар керівника Ради Європи Матьяз Груден сказав Радіо Свобода, що від виконання домовленостей між політичними силами в Україні найближчими днями і тижнями залежить, чи врегулюється політична криза в державі.

За словами Матьяза Грудена, Рада Європи може надати Києву свою допомогу у вирішенні конфлікту: “Ми готові надати підтримку в технічному запровадженні домовленостей, якщо українські власті попросять про таку підтримку. Ми задоволені тим, що домовленість було досягнуто, і дуже уважно спостерігаємо, як ця домовленість буде втілюватися в життя”.

Матьяз Груден не виключив, що Парламентська Асамблея Ради Європи може надіслати спостерігачів за виборами до Верховної Ради України. Він також зауважив, що можливі й інші форми підтримки, але спочатку слід побачити, як розвиваються події в Україні і яким буде можливий запит до Ради Європи з Києва.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана вважає, що домовленість між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем прокладає шлях до вирішення політичної кризи в Україні. Солана закликав робочі групи зробити кроки, необхідні для того, щоб виконати рішення Президента і Прем''єра про нові вибори. Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки також нагадав, що Україна є ключовою країною для Європи і близьким партнером Євросоюзу, а демократія і реформи в Україні – надзвичайно важливі для поглиблення цього партнерства.

Позитивним знаком назвав домовленість в Україні також голова ОБСЄ Мігель Анхель Моратінос. За його словами, домовленість свідчить про закінчення політичного протистояння, яке на довгий час перервало нормальне функціонування демократичних інституцій в Україні. Моратінос висловив упевненість, що ситуація буде розв''язана через демократичні вибори. Водночас голова ОБСЄ закликав обидві сторони продовжувати конструктивний політичний діалог, щоб вибори відбулися демократичним шляхом. Моратінос нагадав, що ОБСЄ готова надати будь-яку допомогу для проведення виборів в Україні.

Ані Президент, ані Прем''єр-міністр не програли?

А член Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Гельмут Марков заявив Радіо Свобода, що, на його думку, незважаючи на домовленість провести нові вибори, до України все одно має вирушити група євродепутатів. Нагадаю, що ще перед домовленістю про дострокові вибори Європарламент оголосив про відправку наприкінці травня до України місії європарламентарів, які мають провести зустрічі з керівниками країни, лідерами політичних партій.

Марков сказав, що він та його колеги в Європарламенті не були здивовані досягнутим в Україні компромісом: “Я думаю, було зрозуміло, що Президент і Прем''єр-міністр повинні розв''язати ситуацію. Тому що інші шляхи є дуже складними і дуже довгими, рішення суду зайняло б багато часу. Отже, добре, що вони досягли домовленості. На мою думку, ані Президент, ані Прем''єр-міністр не програли через це рішення”.

Матеріали до теми:

• Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами? • Голова місії євродепутатів до України: «Сам наш приїзд свідчить про те, що ми дбаємо про ситуацію в Україні» • Яценюк запевняє американців у необхідності виборів, але не всі переконані
XS
SM
MD
LG