Доступність посилання

ТОП новини

Біля естонського посольства в Києві протестують проти перенесення пам’ятника радянським воїнам у Таллінні; іншу демонстрацію планують на 9 травня біля російського посольства — проти нищення військових поховань у Росії


Акцію протесту 8 травня проводять активісти громадської організації ЗУБР.

Пікет біля естонського посольства в Києві проти перенесення пам’ятника радянським воїнам у Таллінні. Київ, 8 травня 2007 р.
Акцію протесту 8 травня проводять активісти громадської організації ЗУБР — «За союз України, Білорусі і Росії».

Говорить голова київської організації ЗУБР Микола Марченко вважає: «Те, що зробили, сплюндрували по-варварськи, вандалізм створили в Прибалтиці — це невдячність. Ми вимагаємо не займати цей пам’ятник, поставити його на місце. Його місце там, де визначили спочатку».

Всього в акції беруть участь близько двох десятків осіб. Біля естонського посольства стоять і стільки ж правоохоронців.

Росіяни вбачають у діях Естонії образу пам’яті загиблих у Другій Світовій війні, водночас частина естонців називають пам’ятник символом радянської окупації.

Водночас в українському інтернеті збирають охочих протестувати 9 травня біля посольства Росії в Києві.

«На тлі провокацій навколо цивілізованого перепоховання вояків Червоної Армії в Естонії російська влада продовжує по-варварському поводитися з меморіалами та похованнями часів Другої Світової на власній території», — заявляють організатори акції.

На підтвердження своїх слів вони наводять низку публікацій про перенесення чи знищення в Росії останнім часом принаймні п’яти військових поховань, пам’ятників чи меморіалів пам’яті бійців, загиблих у Другій світовій.

Організатори хочуть «довести до представників російської держави своє обурення непоодинокими випадками варварського поводження відносно військових поховань та меморіальних комплексів на території Росії».

«Найбільш аморальним у ситуації, що складається, є те, що акти вандалізму здійснюють представники держави, яка намагається монополізувати право на Перемогу, право на пам’ять про ту війну», — мовиться в заклику до акції перед російським посольством.
XS
SM
MD
LG