Доступність посилання

ТОП новини

Німецький президент відмовився помилувати лівого екс-терориста


Надія Кандиба Німеччина, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Суперечка, яка останнім часом велася в Німеччині, чимось нагадувала ситуацію в Україні. Йшлося про одну з гілок влади й про спроби тиску на неї. Лівий екс-терорист Крістіан Клар, який нині відбуває довічне ув’язнення, звернувся до німецького президента Горста Кьолера з проханням про помилування. Після тривалих роздумів державний лідер відхилив таке прохання.

Отже, колишній член лівої терористичної організації “Фракція Червоної Армії” Крістіан Клар і надалі залишатиметься за ґратами. Засуджений за причетність до низки політичних убивств він просидів у в’язниці вже 24 роки. Згідно з німецьким законодавством, екс-терорист може вийти на волю в січні 2009-го року. До того часу він уже відбуде достатній термін покарання. Після того, за умов хорошої поведінки, засуджений може полишити стіни тюрми, не чекаючи на помилування. Клар, однак, хотів вийти на волю раніше і звернувся з відповідним проханням до федерального президента. Тут усе й почалося.

Одні політики вголос розмірковували про те, що слід підвести риску під трагічною сторінкою сучасної німецької історії й помилувати екс-терориста, інші — передусім представники баварського Християнсько-соціального союзу — виступали категорично проти цього. Оглядачі почали говорити навіть про спроби тиску на федерального президента. Горст Кьолер не зволікав з ухваленням рішення. Зустрівшись з родичами тих, хто загинув від рук терористів, а потім також із самим засудженим, він оголосив, що відхиляє прохання про помилування.

Генеральний секретар Християнсько-демократичного союзу Рональд Пофала привітав таке рішення президента: “Федеральний президент має право на ухвалення відповідного рішення. На нашу думку, в останні тижні він все добре зважив. І ми з повагою ставимося до його рішення”.

Чи справді президент діяв суверенно й чи не піддався на тиск з боку тих, хто виступав проти помилування колишнього лівого екстреміста, який досі так і не розкаявся за своє минуле?

Соціал-демократи, а також представники опозиції піддали критиці передусім генерального секретаря баварського Християнсько-соціального союзу Маркуса Зьодера. Той в одному із своїх інтерв’ю натякнув, що в разі помилування екс-терориста нинішнього президента можуть не переобрати на другий термін.

Генеральний секретар Соціал-демократичної партії Німеччини Губертус Гайль: “Це була нахабна спроба натиснути на федерального президента. Ми переконані, що Горст Кьолер, як хороший, суверенний президент, не піддався такому тиску”.

Тим часом і в лавах консервативних партій можна почути незадоволення перебігом дискусій. Експерт Християнсько-демократичного союзу з правових питань Юрґен Ґеб назвав такі дебати “більше, ніж просто невдалими”. На його думку, політичні професіонали мали б уникати подібних заяв, адресованих президенту. А колишній генеральний секретар ХДС Гайнер Ґайслер зауважив, що в такій ситуації “краще було б просто промовчати”.
XS
SM
MD
LG