Доступність посилання

ТОП новини

Рим і вода. Фонтани Вічного міста


Наталка Кудрик Рим, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Навряд чи існує у світі інше місто таке багате на воду і фонтани як Рим. В італійській столиці ніколи не відчуваєш спраги, бо численні водограї, фонтанчики і колонки можна надибати у будь-якому куточку. Сотні із них будувалися роками та пов''язані вони з іменами видатних архітекторів.

Фонтан „Треві” – перлина римських водограїв
Застиглі у воді кам''яні міфічні істоти, реальні і фантастичні тварини прикрашають монументальні фонтани у Римі з часів пізнього Середньовіччя. Їх часто зводили на замовлення римських пап. Отож, водограї слугували не лише для постачання питної води до міста, але й демонстрували велич і значення глави католицької церкви.

Фонтани й бані існували від античних часів

Столиця Італії не відчувала дефіциту води ще на початку свого становлення, розповів Радіо Свобода знавець римської історії Андрій Пеленський: „Рим здавна пов''язаний з водою. Це не лише річка Тибр, яка була біля витоків народження міста, але й багато акведуків, тобто водопроводів, які живили у стародавні часи багато фонтанів і бань, популярних у період Римської імперії. Вже в античності були відомі 11 таких акведуків”.

У Вічному місті не помреш від спраги
Батьком найвідоміших римських фонтанів називають архітектора Джана Лоренцо Берніні. На площі Іспанії красується його водограй у формі напівзатопленого човна. Площа Навона славиться фонтаном „Чотирьох рік”, а знаменитий „Тритон” прикрашає площу Барберіні.

Микола Гоголь читав у Римі свого „Ревізора”

Та найголовнішим у Римі вважають фонтан „Треві” – грандіозну скульптурну композицію художника XVIII століття Ніколи Сальві. Вражають відразу розміри: дуже великий фонтан на дуже маленькій площі. Своєрідна величезна театральна декорація на водяній сцені, а глядачі – туристи. В центрі композиції – алегоричні персонажі, котрі ніби представляють оду воді. Назва фонтана „Треві” від слова „trivium” – три вулиці, які сходяться у цьому місці.

Андрій Пеленський: „Цікаво, що цей фонтан пов''язаний з історією України. Архітектор використав відомий Палац Полі, частину палацу використав як фонтан. Колись цей палац належав графині Волконській, на літературних вечорах Микола Гоголь читав тут свого „Ревізора”. Письменник упродовж 1838-1842 років жив у Римі, він брав участь у таких вечорах поблизу цього відомого фонтана”.

За традицією туристи кидають монети у водограй

Гріх не згадати романтичний кадр із легендарного кінофільму Федеріко Фелліні „La Dolce Vita” („Солодке життя”). Актриса Аніта Екберґ у вечірній сукні купається вночі у фонтані „Треві” і зваблює героя Марчелло Мастроянні.

Можливо, туристкам і сьогодні кортить повторити цей вчинок, та вони обмежуються звичайною традицією: кидають монети у водограй, щоб знову повернутися до цього чарівного місця у Римі. А щоб швидше повернутися, то треба виконати ритуал саме правою рукою через праве плече. Так кажуть...
XS
SM
MD
LG