Доступність посилання

ТОП новини

За допомогою нової мережі ЄС знатиме про потенційні загрози безпеці енергопоставок


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мережа кореспондентів з безпеки енергетики розпочинає роботу у четвер. За її допомогою ЄС збиратиме інформацію і попереджатиме про можливу загрозу безпеці поставок енергоносіїв. Мережа також оцінюватиме, як зовнішні фактори впливають на постачання енергетики до Європи.

Створити нову мережу лідери держав і урядів Євросоюзу домовилися на саміті в грудні минулого року, і ось нині, п’ять місяців по тому мережа під назвою НЕСКО розпочинає роботу.

Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер назвала нову мережу вирішальним кроком до створення ефективної зовнішньої політики ЄС в галузі енергетики. За її словами, обмін інформацією завдяки мережі допоможе Євросоюзу говорити одним голосом щодо найбільш чутливих питань енергетики. Ферреро-Вальднер наголосила, що через механізми раннього попередження Євросоюз зможе краще реагувати на кризи, що назрівають, або попереджати їх.

ЄС набагато активніше заговорив про безпеку поставок після кризи на початку минулого року, коли Росія припинила постачати газ до України та інших європейських країн. З того часу Євросоюз наполягає на необхідності створити єдину енергетичну політику, в січні цього року Єврокомісія оприлюднила пропозиції щодо цього, а в березні Європейська Рада затвердила план дій щодо енергетики. Серед іншого керівники держав і урядів ЄС вирішили покращити безпеку поставок енергії, збільшити співпрацю між Євросоюзом та країнами-постачальниками енергії і транзитними країнами.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу вважає, що Євросоюз повинен розвинути ефективні механізми солідарності, які б урегулювали будь-яку кризу з енергопоставками: “ЄС повинен активно розвивати спільну зовнішню енергетичну політику, щоб дедалі більше говорити в один голос з третіми країнами”.

Щоб оцінити зовнішні ризики при поставках енергії, нова мережа постійно відстежуватиме інформацію і обмінюватиметься даними щодо енергетичної безпеки. До мережі входитимуть представники країн-членів Євросоюзу, Єврокомісії та секретаріату Ради ЄС.
XS
SM
MD
LG