Доступність посилання

ТОП новини

Львів’янка один день прожила у мерії, бо більше ніде


Галина Терещук Львів, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Львів’янка з трьома дітьми вдалась до протесту — оселилась у міській раді, оскільки сім’я опинилась на вулиці.

Світлана Струк із самісінького ранку прийшла у мерію з трьома дітьми: своїм маленьким сином і неповнолітніми сестричкою і братом, якими вона офіційно опікується. Її мама хворіє на туберкульоз і з відкритою формою перебуває у шпиталі, сама Світлана не працює, а її чоловік перебуває на обліку на біржі праці.

Будинок, у якому вони мешкали у центрі міста, на площі Соборній, — із 1997 року в аварійному стані. З 2002-го він визнаний як гостро аварійний: мешкати у ньому небезпечно, адже будинок може обвалитись у будь-яку мить. У деяких квартирах немає світла та води.

Двадцять родин іще за мера Любомира Буняка отримали нові квартири. А ще дев’ять сімей очікують на рішення нинішнього міського голови Андрія Садового.

Пропонували не житло, а сиротинець для дітей

Світлана Струк розповіла Радіо Свобода, що була змушена прийти у мерію, бо не має виходу. Вона каже, що міська влада її ігнорує, вона оббиває кабінети чиновників без результату, а 8 травня її взагалі не прийняли.

За словами Світлани, їй немає куди йти жити, крім як до мерії. Із квартири, яку вона наймала, виселили, а її помешкання на Соборній, 15 — в аварійному стані й опечатане.

«Із 2002 року ми отримуємо відписки, і нічого нам не пропонують», — каже вона.

Щоправда, принаймні одна пропозиція була: міська влада пропонувала жінці здати брата і сестру в сиротинець.

Підтримати Світлану Струк прийшли четверо сусідів, які теж без помешкань. Вони розповіли, що Світлана з чоловіком ледь дають собі раду.

Міський голова Львова Андрій Садовий, побачивши численні журналістські групи, одразу ж пообіцяв надати кошти на оренду квартири для сім’ї Світлани Струк. Гроші надаватимуть доти, доки не врегулюють усі процедурні питання щодо розірвання угоди про оренду з нинішнім орендарем будинку.

Хто забезпечить людей житлом, ніяк не з’ясують

Аварійний будинок рік орендує ЗАТ «Технопарк ЛЗТА». Директор департаменту житлового господарства Марія Желізко каже, що ця організація відмовляється далі орендувати будинок.

«Ми знайдемо іншого інвестора, і він візьме зобов’язання попереднього орендаря — забезпечить людей житлом», — запевняє комунальний керівник.

Натомість директор ЗАТ «Технопарк» Юрій Ситник у свою чергу заявляє, що як орендар такого зобов’язання він не має.

За його словами, його підприємство повинне тільки профінансувати відселення мешканців, а от відселяти має управління житлового комунального господарства мерії з залученням грошей «Технопарку» — таке рішення виконкому.

«Ми не маємо можливостей і ресурсів, не є власниками будинку. Немає юридичного механізму, згідно з яким ми мали б купувати і дарувати квартири», — наголошує орендар.
XS
SM
MD
LG