Доступність посилання

ТОП новини

Комісар Ферреро-Вальднер: Ми хочемо тісно співпрацювати з Україною в галузі безпеки енергопостачання


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Євросоюз започаткував у четвер мережу кореспондентів енергетичної безпеки, завдяки якій країни Євросоюзу обмінюватимуться даними, аналізуватимуть інформацію, щоб запобігти кризам із постачанням енергоносіїв до Європи.

Беніта Ферреро-Вальднер
Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер розповіла кореспондентці Радіо Свобода та іншим українським журналістам про те, що мережа матиме великий вплив на співпрацю між Євросоюзом та Україною в галузі енергетики, оскільки можна буде значно швидше реагувати на різні ситуації.

Б. Ф.-В.: Це буде мережа всередині Євросоюзу, у ній братимуть участь Єврокомісія, її представництва, але також країни-члени і Секретаріат Європейської Ради, звичайно, будуть працювати разом. І сьогодні під час нашої першої зустрічі ми якраз дискутуватимемо, як ми можемо працювати також із третіми країнами, такими, як Україна. І я думаю, що в цей момент така співпраця не передбачена, але й не виключена. Давайте подивимось, яким буде правильний шлях співпраці. Але це фантастично, що така мережа розпочинає роботу. Ми поступово збільшуватимемо швидкість цієї роботи, обмінюючись інформацією, маючи систему раннього попередження і ділячись оцінками, як сказав комісар (із енергетики Андріс) Пієбалґс, згідно з різними критеріями. Ми матимемо критерії, коли розцінювати ситуацію як ризиковану, коли ми побоюємось, що щось може трапитися.

Р. С.: Чи має Єврокомісія занепокоєння щодо технічного стану газопроводів в Україні через недавній інцидент?

Б. Ф.-В.: Щодо газопроводу, справді, це показує, що система, яка була там, майже негайно спрацювала. Тому що ми одразу ж були здатні перевірити, яка причина стояла за цим. Ми побачили, що це була технічна причина. І це важливо — таким чином ми запобігли політичній кризі.

Р. С.: Чи означає створення нової мережі, що Євросоюз прагне зрозуміти енергетичні проблеми всередині ЄС?

Б. Ф.-В.: Річ у тім, що завдяки мережі ми обмінюватимемось інформацією. Тож якщо ви хочете щось дізнатися, то на ваше запитання можуть відповісти колеги (з інших країн). Я думаю, ми нині маємо побачити в процесі роботи цієї нової мережі, що буде цікавим. Але для мене, Комісара ЄС із зовнішніх відносин, також важливо справді тісно працювати з третіми країнами — це означає співпрацю з Україною, регіоном Каспійського моря, з центральноазійськими країнами, Чорноморським регіоном, Середземномор’ям, Алжиром і іншими країнами, а також Африкою.

Матеріали до теми:

• Президент України вітає політичне рішення про добудову і експлуатацію нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк — Ґданськ • Краківський енергетичний саміт • Михайло Касьянов: “Мені важко уявити, як Україна переживе таке підвищення цін на газ” • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • «90 відсотків зовнішніх стосунків Вірменії мають бути з Росією, а інших 10 - із Заходом...» (європейська преса) • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Польща зміцнює свою енергетичну безпеку. • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси.
XS
SM
MD
LG