Доступність посилання

ТОП новини

Краківський енергетичний саміт без Назарбаєва


Єва Поштар Варшава, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Кракові у п’ятницю почнеться дводенна зустріч президентів України, Польщі, Грузії, Литви, Азербайджану. Вона присвячена енергетичній безпеці, перспективам входження Грузії до ЄС та НАТО.

Поляки переконані, що краківська зустріч лідерів держав Європи та Центральної Азії започаткує тісну співпрацю цих держав, оскільки енергетична безпека – це сьогодні найважливіша справа в світовій політиці.

Однак вагу цієї зустрічі применшує той факт, що до Кракова не прибуде президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Як вважають польські коментатори, це засвідчує, що Казахстан не хоче закривати собі шляхів до альтернативних від Росії способів транспортування нафти.

Польський президент Лех Качинський, коментуючи той факт, що одночасно із краківською зустріччю президентів відбувається візит до країн Центральної Азії президента Росії Владіміра Путіна, сказав, що це засвідчує вагомість і міжнародне значення краківського саміту. Лех Качинський вважає, що перебування президента Росії в Казахстані та Туркменистані не вплине на результати перемов президентів у Польщі.

Зустріч президентів відбуватиметься в престижному краківському замку Вавель, що належав колись польським королям.
XS
SM
MD
LG