Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не буде посередником в українській кризі і закликає лідерів України самостійно домовитися про вибори, Верховна Рада знову скаржиться на Президента міжнародній спільноті


Євросоюз закликає українських лідерів завершити до понеділка роботу над домовленістю про дострокові вибори і наголошує, що Україна сама мусить вирішити проблему, а ЄС не буде виступати посередником. У четвер Прем’єр-міністр України знову заявив, що просить міжнародного посередництва. Єврокомісія в п’ятницю повідомила, що не отримувала звернень від Віктора Януковича про посередництво. Водночас Верховна Рада вкотре звернулась у п’ятницю до міжнародної спільноти зі скаргою на дії Президента.


Євросоюз закликає українських лідерів завершити до понеділка роботу над домовленістю про дострокові вибори і наголошує, що Україна сама мусить вирішити проблему, а ЄС не буде виступати посередником.

Про це Радіо Свобода заявила Крістіна Ґальяк, речниця Верховного представника ЄС зі спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єра Солани.

«Ми думаємо, що якщо це буде зроблено в наступні кілька днів, згідно з часовими рамками, про які обидва лідери домовилися минулого тижня, то це було б дуже добрим сигналом і означало б, що Україна повернулася до політичної стабільності», — сказала речниця.

Вона зауважила, що Євросоюз дуже уважно стежить за останніми подіями, але про його посередництво не йдеться.

Ґальяк повідомила, що Солана перебуває в тісному контакті з обома лідерами і закликав їх завершити угоду про дострокові вибори.

За словами речниці, лідери України мають самі досягти домовленості, а Євросоюз тоді буде готовий продовжувати підтримку в підготовці країни до дострокових виборів.

Сам Солана в понеділок уже заявляв, що українські лідери мають самостійно вирішувати політичні проблеми в країні, інакше вони ніколи не будуть на це здатними.

А в четвер Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер підтвердила для Радіо Свобода, що Європейський Союз утримуватиметься від втручання у внутрішні українські питання.

Раніше в четвер Прем’єр-міністр України, звинувативши Президента в порушенні домовленостей, знову заявив, що просить міжнародного посередництва.

Він, зокрема, говорив про можливу участь у цьому ЄС, а також Росії.

На Заході зазначають, що для такого посередництва потрібна була б згода на нього обох сторін суперечки.

Натомість Росія зголосилася на пропозицію українського прем’єра, але теж за умови, що її попросять про це обидві сторони.

«Якщо всі сторони, які беруть участь в обговоренні цієї проблеми, будуть зацікавлені в тому, щоб Росія взяла в цьому процесі ще активнішу участь, то, впевнений, російські політики позитивно відгукнуться на це», — заявив заступник голови МЗС Росії, статс-секретар Ґриґорій Карасін.

Коаліційні сили вже не раз закликали міжнародну спільноту до посередництва в урегулюванні внутрішньополітичної кризи в Україні. У Президента і в Міністерстві закордонних справ Україні впевнені, що в жодному посередництві немає потреби.

У п’ятницю заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко заявив, що залучення міжнародних посередників може лише поглибити політичний конфлікт в Україні.

Водночас Верховна Рада вкотре звернулась у п’ятницю до міжнародної спільноти зі скаргою на дії Президента.

У зверненні українського парламенту до президента Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Ліндена, президентів, керівників урядів i парламентів європейських держав заявлено, що Віктор Ющенко своїми діями демонструє «спробу узурпувати владу» в країні.

Верховна Рада також вважає, що український Президент «нехтує» рекомендаціями ПАРЄ.
XS
SM
MD
LG