Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку знову голодують «чорнобильці»


Тарас Москалюк Донецьк, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Під стінами Донецького відділення Пенсійного фонду України знов з’явилися кілька наметів протестувальників. Таким чином вони хочуть домогтися, щоб їхні пенсії відповідали законові.

Наразі в самому голодуванні беруть участь 13 інвалідів-чорнобильців. Іще близько 50 людей підтримують акцію, постійно перебуваючи поруч із голодувальниками.

Донецькі ліквідатори аварії на ЧАЕС уже оголошували голодування 20 березня. Наслідком десятиденного голодування стала обіцянка Кабміну виконати вимоги чорнобильців.

А вимагали вони нараховувати пенсії від прожиткового мінімуму для недієздатних осіб (дещо більше від трьохсот гривень), помножуючи цю суму на відповідні коефіцієнти.

Саме так вимагає Закон «Про статус та соціальний захист громадян, що потерпіли від Чорнобильської катастрофи». А точніше, зміни до цього Закону, які ухвалив парламент іще в жовтні минулого року.

Учасниця голодування Алла Ясько каже, що наразі вона отримує значно менше, ніж передбачає Закон. За її словами, її пенсія як інваліда другої групи — 590 гривень із усіма індексаціями, а на самі лише ліки щомісяця йде 490.

Хто винен у відновленні протестів?

Учасники акції провину за невиконання цього Закону покладають особисто на міністра праці та соціальної політики Михайла Папієва. Звинувачення голодувальників підтримує навіть голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко.

«Я відкритим текстом скажу: міністр пан Папієв не дотримав свого слова. У процесі переговорів були накреслені напрямки, але на етапі підготовки нормативного документу, який треба було подати до уряду, вони не були дотримані. І як наслідок ми отримали, що люди знов потерпатимуть та голодуватимуть».

Керівник Донеччини надіслав листа до Кабінету Міністрів із вимогою негайно розібратися у ситуації з пенсійним забезпеченням чорнобильців.

Володимир Логвиненко також розпорядився надати учасникам акції постійне медичне забезпечення. Після минулого голодування кілька учасників акції потрапили до лікарні.

Учасники голодування сьогодні заявили, що стоятимуть під стінами Пенсійного фонду, аж поки не отримають гроші на руки. Звісно, за новими розрахунками.

Міністр Михайло Папієв заявив, що не бачить підстав для поновлення акції протесту. За його словами, міністерство виконало всі обіцянки які давало, підвищивши пенсії майже на 11 відсотків.
XS
SM
MD
LG