Доступність посилання

ТОП новини

«90 відсотків зовнішніх стосунків Вірменії мають бути з Росією, а інших 10 - із Заходом...» (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Напередодні суботніх парламентських виборів у Вірменії європейські газети пишуть про складну і напружену політичну ситуацію в республіці. Йдеться про гучні заяви опозиції щодо очікуваних масових фальсифікацій народного волевиявлення на користь правлячих проросійських сил. Чимало видань інформують про високий рівень корупції і засилля адміністративно-силових методів у політиці, а також про міжнародну ізоляцію Вірменії.

Президент Росії Володимир Путін і Президент Вірменії Роберт Кочарян під час зустрічі у Сочі. 24 січня 2007 р.
Так, німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» зазначає, що у Вірменії має відбутися, так би мовити, зміна державного караулу. Парламентські вибори у суботу є проміжним етапом політичного марафону, який за рік завершиться президентськими виборами. І тому правлячі сили – президент Роберт Кочарян і прем’єр Серж Саркісян будуть робити все для збереження тісної прив’язки країни до Росії.

Вибори не дадуть великих змін

У Кочаряна закінчується другий конституційний термін, і він змушений передати владу інший людині, яка б не змінила, насамперед, зовнішньополітичний проросійський вектор. «Франкфуртер Альґемайне» зазначає, що головною причиною проросійської орієнтації нинішньої влади є складна обстановка на кордонах із сусідніми Азербайджаном (через Нагірний Карабах) та Туреччиною (через відкидання Анкарою геноциду вірмен на початку 20-го століття).

Газета зазначає, що вірменська економіка особливо страждає від блокади кордону з Туреччиною. Однак, як видно з інтерв’ю вірменського прем’єра Саркісяна для «Франкфуртер Альґемайне», як вірменська, так і турецька сторони займають непоступливі позиції одна щодо одної.

Зміни потрібні. Але чи вони будуть?

Турецька «Тюркіш Дейлі Ньюс» зазначає, що згідно з опитуваннями інституту Ґеллапа у березні, понад 50 % вірмен вважають, що країна йде неправильним шляхом, а у січні цього року 93 % заявили, що Вірменія потребує радикальних реформ. Ця ж газета пише про те, що, незважаючи на жахливу бідність, більше ніж третини населення країни (яке живе менше, ніж на два долари в день), все ж результати виборів у суботу прогнозовані – правляча Республіканська партія прем’єра Сержа Саркісяна і партія вірменського олігарха проросійського толку Ґаґіка Царукяна під назвою «Процвітаюча Вірменія» «готові гарантувати свій виборчий успіх 12 травня».

Чимало видань цитують напередодні інтерв’ю Царукяна російським журналістам, у якому він заявив, що «дев’яносто відсотків зовнішніх стосунків Вірменії мають бути зосереджені на Росії і лише десять – на Заході». «Тюркіш Дейлі Ньюс» зауважує, що проблемою вірменської опозиції є її розколотість. І в умовах адміністративного засилля та корупції опозиційні сил на сьогодні не здатні контролювати ситуацію в країні.

Матеріали до теми:

• Президент України вітає політичне рішення про добудову і експлуатацію нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк — Ґданськ • Краківський енергетичний саміт • Михайло Касьянов: “Мені важко уявити, як Україна переживе таке підвищення цін на газ” • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Польща зміцнює свою енергетичну безпеку. • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси.
XS
SM
MD
LG