Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція: Секретаріат Президента «формує суспільну думку з реалізації силового сценарію і введення прямого президентського правління», Віктор Ющенко «ще раз підтвердив», що домовлятися з ним не має сенсу, а мета Президента — пошук способів «узурпації влади в Україні»


Такою заявою керівники коаліційних фракцій відреагували в неділю на слова керівника Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента Валерія Гелетея про наявність матеріалів про можливі плановані замахи на відомих українських політиків.


Такою заявою керівники коаліційних фракцій відреагували в неділю на слова керівника Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента Валерія Гелетея про наявність матеріалів про можливі плановані замахи на відомих українських політиків.

Ці слова коаліція називає «безвідповідальними» і «політичною провокацією, організованою кримінальними методами, основна мета яких — зрив переговорного процесу.

Коаліція вимагає від Генеральної прокуратури «дати невідкладну правову оцінку» твердженням Гелетея.

Якщо за результатами перевірки з’ясується, що заява чиновника Секретаріату є «провокаційним замовленням», він зобов’язаний буде нести відповідальність за неї за чинним законодавством, мовиться в заяві.

Коаліція також збирається наполягати на тому, щоб Президент звільнив «чиновника-провокатора» і «тих, хто благословив його на вочевидь неоднозначні з позиції кримінального кодексу дії», якщо правоохоронні органи не встановлять, що Гелетей надав достовірну інформацію.

У п’ятницю Гелетей повідомив, що в Секретаріаті мають документи, в яких, можливо, йдеться про планування замахів на лідерку БЮТ Юлію Тимошенко, лідера «Народної самооборони» Юрія Луценка, голову Секретаріату Президента Віктора Балогу і про провокацію низки конфліктів.

Ці конфлікти, на думку Гелетея, мають призвести до «політичного протистояння» і «розколу» в Україні.

Як сказав представник Секретаріату, згадані документи свідчать, що деякі «найрадикальніші» політичні сили співпрацюють у цих планах із кримінальними злочинцями.

Він заявив, що всі ці документи найближчим часом передадуть до СБУ для перевірки.

У суботу, після заяви Гелетея, але до нинішніх звинувачень коаліції, новопризначений секретар РНБО Іван Плющ та перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров повідомили, що робоча група мала б підготувати, а Верховна Рада ухвалити необхідні для проведення позачергових парламентських виборів документи до 16 травня, які станом на суботу були вже «майже погоджені».

Учасники робочої групи також домовилися, що сторони поки не будуть вживати ніяких неузгоджених дій.

У п’ятницю, 5 травня, Президент та Прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів і створили спільну робочу групу, яка 6 травня почала розробляти юридично-правовий механізм для проведення дострокових виборів.

Своїм указом від 26 квітня Віктор Ющенко визнав свій указ про розпуск Ради від 2 квітня таким, що втратив чинність, знову достроково припинив повноваження Ради 5-го скликання і призначив позачергові вибори на 24 червня.
XS
SM
MD
LG