Доступність посилання

ТОП новини

Дихайте глибше! Мешканців 5 сіл запевняють, що викид сірчаної кислоти на заводі у Жовтих Водах не являє небезпеки для здоров’я


Віола Бурда, Олександр Лащенко Сьогодні у 5 селах П’ятихатського району Дніпропетровської області діти пішли в садочок, люди виходять на вулицю, а корови – знову пасуться на луках. Втім, санстанція вже чотири дні з''ясовує рівень концентрації сірчаної кислоти у повітрі – 11 травня на гідрометалургійному заводі у Жовтих Водах стався викид сірчаної кислоти. Хто винен в аварії та як почуваються мешканці тих районів, які зачепила кислотна хмара?

4,5 мільйонів тон шкідливих викидів випустили в атомсферу українські підприємства у 2006 році
(ukrinform)
Понад тисячу людей відчули “кислотний присмак” повітря – наслідок аварії на Жовтоводському гідрометалургійному заводі. Відразу ж з’явився неприємний присмак у роті і головний біль. Про аварію на заводі дізналися за годину, повідомило місцеве радіо. Просили на двір не виходити, кватирки позачиняти. Люди кажуть, що бачили, як кислотний туман стелився полями. Розповідає пан Григорій із села Богдано-Надеждівка:

“Пар був такий над селом і дуже неприємно пахло. Майже як кислота. Людям повідомили, скотину з пасовища забрали, чергує група лікарів – і з Дніпропетровська, і з нашого району є. Хто себе погано почуває – виїжджають. Але ніби все нормально, я добре почуваюся, на мене воно не діє, а у дружини гірше – тиск, але лікарі виписали прості ліки...Але зараз ми вже й на вулицю виходимо, і корів повели пасти. Поки не страшно, нам сказали, щоб ми не дуже боялися... ”

За даними медиків, зі скаргами на погіршення самопочуття, до них звернулися понад 500 людей, тобто половина мешканців тих сіл, які накрила кислотна хмара. Жодного з постраждалих не госпіталізували, а призначили профілактичні засоби. Інша половина теж відчула сірчанокислотний вплив – загострилися хронічні хвороби, але ознак отруєння не було. Що робити в такій ситуації, розповідає фельдшер Світлана Ковалець:

“Рекомендуємо полоскати рот содовим розчином, пити якомога більше мінеральної води...”

Між тим, люди продовжують пити воду із криниць та використовувати її для приготування їжі. МНСники кажуть, що отрута не потрапила у воду, забруднене лише повітря. Та й то – наразі вітер розніс хмару, і концентрації сірчаної кислоти, за даними п’ятихатської санстанції, цілком допустимий. Водночас, у місцевому МНС уточнюють: висновків санстанції ще немає, його готують жовтоводські санітарні лікарі. Начальник районного відділу МНС Василь Воробйов сказав у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода:

“Висновку лікарів ще немає. Ми навіть не знаємо, якою була та концентрація сірчаної кислоти в атмосфері. Але завод уже працює... ”

Водночас керівництво гідрометалургійного заводу не поспішає брати на себе відповідальність. Напередодні дирекція заявила, що викиду взагалі не було. Між тим, прокуратура порушила карну справу проти підприємства . Заступник прокурора Дніпропетровської області Олег Ричка каже, що сірчана кислота потрапила у повітря через недотримання правил безпеки під час заміни фільтрів:

“За технологією, на час заміни фільтрів треба було зупинити виробництво. Цього не зробили. І стався викид... ”

ДОВІДКА:
Сірчана кислота при вдиханні вражає легені, трахеї. Найнебезпечніша реакція організму – набряк легенів або горлянки. Найчастіше, захрипає голос і дере у горлі. Також, небезпечним симптомом від отруєння кислотами є температура, більша за 38 градусів.

Перша допомога постраждалим від вдихання парів сірчаної кислоти.

Постраждалого треба вивести із забрудненої атмосфери, прополоскати рот водою або 2 % содовим розчином, або розчином фурациліну. Внутрішньо – тепле молоко з содою або лужну мінеральну воду(“боржомі”, наприклад), гірчичники на область горлянки. Очі промити і закапати 1-2 каплі 2 % розчину новокаїну або 0,5 % розчину дікаїну.


“Забив на сполох голова сільради. Завод жодним чином не попередив про викид...”

Незважаючи на те, що зовнішньо ситуація нібито врегульована, у селах поновився звичний ритм життя – люди й досі відчувають вплив сірчаної кислоти. Мешканка Богдано-Надеждівки Тетяна Олександрівна скаржиться, що вже кілька разів була у лікарів – тиск у жінки піднімається до 180, тоді як найвищий показник для неї був 160:

“Ми того дня працювали на вулиці, треба було перенести речі з дитячого садочка – у нас там реорганізація. І помітили, був один вибух, ми не звернули уваги, думали, може, так треба... Потім – другий, третій, четвертий... В людей почали голови боліть... Поїхали в своє село – Миролюбівку, в мене там біля будинку стоїть пам”ятник – до нього кілька метрів. Так його не було видно! Так йшла ця хмара кислотна і осідала. Все біле було... воно-то, може й розвіялося, але пари все одно відчутно. Особливо погано тим, у кого металеві зуби – там хімічна реакція якась відбувається...А в селі Культура чоловік під час викидів щось саджав на городі – так прийшов до нас у лікарню, бо у Жовтих водах його не реєструють, відправили до нас... каже, що в перший день взагалі не міг говорити, температура піднялася... ”

За словами Тетяни Олександрівни, 11 травня, коли люди відчули себе недобре, всі подробиці з’ясовував голова сільради Богданово-Надеждівки. З боку заводу не було ані попереджень, ані інформації щодо викидів. На 14 травня, адміністрація заводу у Жовтих Водах відкидає звинувачення на свою адресу в порушенні техніки безпеки.

Стаття 241 Забруднення атмосферного повітря


1. Забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров''я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров''я людей чи для довкілля, караються штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.


(Кримінальний Кодекс України)


Я викликаю Вас на дуель!

Постраждалі від викиду можуть позиватися до заводу у суді, каже юрист Анастасія Андрєєва. Але для того, щоб довести свою правоту, треба зібрати документи:

1. Довідку від лікаря, яка зафіксує, що погане самопочуття було спровоковане саме викидом сірчаної кислоти. 2. Довідку із санстанції, яка підтвердить, що рівень забруднення повітря кислотою перевищував норму. 3. Висновок екологічної експертизи, яка підтвердить, що викид стався з вини підприємства.

Втім, уже зараз можна сумніватися у тому, що мешканці 5 сіл, які постраждали від кислотної хмари, зможуть зібрати такі документи, адже на 4 день після викиду, санстанція й досі не оприлюднила інформацію щодо рівня забрудненості повітря 11 травня. Тепер хмару розігнав вітер...

Хочу знати!

Люди, які живуть поблизу атомних електростанцій, скаржаться: неможливо добитися просто правдивої інформації на підприємствах, які в разі аварій, можуть створити небезпеку для життя людей. Найпоказовішою з цього боку була Чорнобильська катастрофа, коли протягом майже тижня кияни ходили на пікніки і грілися під сонечком, не знаючи, що воно пригріває радіацією. У селах України та Білорусі виводили корів на пасовиська і пили радіоактивне молоко, не знаючи, що хмара радіації вже накрила їхні райони. Щодо інциденту в Жовтих Водах – окрім порушеної прокуратурою справи, й досі обласна влада не сказала нічого конкретного. Зокрема, про безпеку життя тих, у чий бік посунулася сірчана хмара. Влада й досі закриває інформацію щодо безпеки людей, каже правозахисник Євген Захаров. І згадує Артемівськ (місто в Донецькій області, де кілька років тому вибухали снаряди у військовій частині). У місті, за словами правозахисника, виявили підвищений радіаційний фон. Але так і не знайшли джерело випромінювання. І “вибити” бодай якусь інформацію з чиновників важко, хоча вони, за законом, мають повідомляти людям про стан довкілля зокрема. Але з радянських часів залишилися відомчі акти, які дозволяють чиновникам приховувати життєво важливу для простих громадян інформацію.

Стаття 238. Приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення


1. Приховування або умисне перекручення службовою особою відомостей про екологічний, в тому числі радіаційний, стан, який пов''язаний із забрудненням земель, водних ресурсів, атмосферного повітря, харчових продуктів і продовольчої сировини і такий, що негативно впливає на здоров''я людей, рослинний та тваринний світ, а також про стан захворюваності населення в районах з підвищеною екологічною небезпекою, караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.


(Кримінальний Кодекс України)


Міста, багаті на металургійні, хімічні, гірничозбагачувальні заводи, – це завжди порохова діжка
(ukrinform)
Еколог Геннадій Руденко каже, що міста, багаті на металургійні, хімічні, гірничозбагачувальні заводи, – це завжди порохова діжка. Іноді не варто шукати винних – це виробництво, і шкідливі викиди можуть потрапити в атмосферу або у воду випадково. Єдине, що тут можна зробити, це оперативно реагувати на такі випадки. Допомогти могло б екологічне страхування об’єктів виробництва, якого зараз від директорів підприємств, за словами Геннадія Руденка, уряд не вимагає. У разі, якби завод у Жовтих Водах мав страховку, легше було б вирішити проблему коштів на ліквідацію аварії та уникнути таких ситуацій у майбутньому.

За статистикою, трійка лідерів, небезпечних для довкілля, — Дніпропетровська, Донецька та Луганська області. Минулого року українські підприємства викинули в атмосферу 4,5 мільйонів тонн шкідливих речовин.




Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• «Кислотні» Жовті Води • Бізнес із відходів захистить довкілля? • Питання вибору: заповідник чи полігон для відходів • Отруйний терикон.
XS
SM
MD
LG