Доступність посилання

ТОП новини

ЄС-Росія: відносини ускладнюються


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Відносини ЄС та Москви стали предметом гарячої дискусії між міністрами закордонних справ країн Євросоюзу, які зібралися у Брюсселі за кілька днів до проведення саміту ЄС-Росія у Самарі.

Росія -- Прапор ЄС. Позаду Московський Кремль.
Відносини між Євросоюзом і Росією загострилися. Євросоюз має на це кілька причин.

По-перше, ще з кінця минулого року Польща блокує початок переговорів щодо нової угоди про партнерство і співробітництво з Росією – Варшава незадоволена тим, що Москва забороняє імпорт польських м''ясопродуктів.

По-друге, про блокування переговорів заявила минулого тижня також Литва – Вільнюс посилається на декілька причин, серед іншого, литовці обурені припиненням поставок нафти з Росії ще 10 місяців тому начебто через аварію на нафтопроводі “Дружба”.

По-третє, міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает закликав своїх колег у Євросоюзі висловити підтримку його країні у протистоянні з Москвою, викликаному перенесенням із центра Таллінна пам''ятника радянському солдату.

Тобто, бачимо, що саме нові країни Євросоюзу вимагають суворішої політики Брюсселя щодо Москви.

Росія не проявляє великого інтересу до майбутньої угоди

Цікаво, що сама Москва, на зауваження європейських чиновників, не показує великого інтересу щодо майбутньої угоди, натомість Росія, здається, згодна продовжити чинну угоду про партнерство і співробітництво, термін якої вибігає наприкінці цього року.

На саміті в Самарі представники Євросоюзу мають розкритикувати ситуацію з правами людини і демократією в Росії. Зазвичай на самітах між Брюсселем та Москвою його учасники укладають спільну декларацію, в якій говорять про питання, де вони дійшли згоди. На саміті у п''ятницю такий документ ухвалювати не збираються, адже Євросоюз не хоче робити вигляд, що в його відносинах з Росією все добре.

Та все ж Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер зауважила, що саміт надасть унікальну можливість Євросоюзу і Росії обговорити питання обопільного інтересу: “Важливо, що ми зустрічаємося на рівні саміту. Це надзвичайно важливо, як я сказала, для всіх політичних питань. Я маю на увазі, що зазвичай ми обговорюємо всі питання, котрі стосуються зовнішньої політики, питання освіти і досліджень. На саміті ми обговорюємо висунуті нами пропозиції, адже ми маємо чотири “спільних простори”.

“Спільні простори”, про які говорила Ферреро-Вальднер, передбачають співпрацю ЄС і Росії з внутрішньої і зовнішньої безпеки, економіки та освіти.

ЄС продовжив санкції проти Узбекистану

Сьогодні на зустрічі мова йшла також про Узбекистан. Міністри продовжили санкції проти цієї країни, запроваджені після розстрілу мирної демонстрації в Андижані 2005 року. А саме, поновили обмеження на отримання віз для певних узбецьких високопоставлених чиновників, однак їхній список скоротився з 12 до 8 осіб.

Комісар Ферреро-Вальднер вважає, що це рішення являє собою компроміс всередині Євросоюзу: “Думаю, що важливо, з одного боку, підтримувати санкції, але з іншого боку показати, що ми також цінуємо перші результати діалогу з прав людини”.

Міністри закордонних справ країн ЄС, окрім того, закликали Ташкент звільнити засуджену Ґульбахар Тураєву та інших правозахисників, а також зняти обмеження на пересування незалежної журналістки Уміди Ніязової. Міністри нагадали, що Узбекистан повинен виконувати взяті на себе міжнародні зобов''язання в ділянці прав людини.

Матеріали до теми:

• Провладні й проросійські сили виграють парламентські вибори в Вірменії, опозиція скаржиться на фальсифікації, спостерігачі схвалюють вибори • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • «90 відсотків зовнішніх стосунків Вірменії мають бути з Росією, а інших 10 - із Заходом...» (європейська преса) • Комісар ЄС із енергетики: «Я не боюся, що нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан буде порожнім… Україна — це надійна країна транзиту» • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Політична та побутова корупція руйнує Росію. • Більшість росіян не вважають себе європейцями.
XS
SM
MD
LG