Доступність посилання

ТОП новини

Україна – важливий економічний партнер для Латвії, стверджує латвійський міністр


Людмила Пилип Рига, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Латвія і Україна зацікавлені в активізації торговельно-економічних відносин. Латвійська сторона готова надати Україні технічну допомогу в розробці та реалізації спільних проектів в рамках програм ЄС. Рига готова співпрацювати з Києвом також, зокрема у рамках розвитку проекту Євро-Азійського нафтотраспортного коридору. Про це йшлося на засіданні міжурядової Комісія Україна-Латвія, яке відбулось наприкінці минулого тижня в Ризі.

Юрій Стродс
Латвія для України може бути вікном в Європу, а Україна, в свою чергу, для Латвії не лише серйозний економічний партнер, але також вікно в Чорноморський регіон, зазначив міністр економіки Латвії Юрій Стродс на засіданні міжурядової комісії Україна-Латвія, яке стало першим після вступу Латвійської Республіки до ЄС.

Юрій Стродс: «У Латвії є незамерзаючі порти, є трубопроводи, залізниця, яка проходить на однаковому метровому діапазоні з українською. Якщо товар із Чорноморського регіону, який морським шляхом потрапив до Одеси, перевантажити на залізницю і після досягнення відповідної домовленості між Латвією, Україною та Білорусією довезти його до латвійського порту Вентспілс, там перевантажити знову на корабель – будь ласка, ви в єдиному Євросоюзі».

Велика увага перспективі енергетичної співпраці

Латвія і Україна вбачають найбільш перспективною співпрацю у транспортній, промисловій, науково-технічній та туристичній сферах. Значну увагу приділяють енергетичній співпраці.

Співголова комісії Україна-Латвія, міністр економіки України Анатолій Кінах зазначив: «Велике значення мають питання енергетичної безпеки наших країн. Цей пріоритет ми визначаємо як один із важливіших, починаючи від можливості експорту електроенергії з України в Латвію. Паралельна робота наших енергосистем, питання, пов’язані з транспортуванням каспійської нафти через територію України, включаючи латвійський порт Вентспілс і, безумовно, участь інвесторів – партнерів із Латвії в питаннях енергоефективності, енергозбереження та модернізації енергетичного комплексу України, що є дуже важливим для нас».

Під час засідання Комісії досягнута домовленість про допомогу Латвії у приєднанні України до Угоди про паралельну роботу енергосистем Білорусії, Росії, Естонії, Латвії та Литви.

Спершу обміняються будинками торгівлі

Разом із української урядовою делегацію до Риги приїхали українські бізнесмени, які вирішили на місці з’ясувати перспективи ведення бізнесу в Латвії. Для кращого ознайомлення з можливостями двосторонньої торговельно-економічної співпраці сторін заплановано найближчим часом відкрити в Ризі «Будинок торгівлі України» і, відповідно, в Києві «Будинок торгівлі Латвії».

Матеріали до теми:

• ЄС-Росія: відносини ускладнюються • Комісар ЄС із енергетики: «Я не боюся, що нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан буде порожнім… Україна — це надійна країна транзиту» • Президент України вітає політичне рішення про добудову і експлуатацію нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк — Ґданськ • Краківський енергетичний саміт • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • Комісар Ферреро-Вальднер: Ми хочемо тісно співпрацювати з Україною в галузі безпеки енергопостачання
XS
SM
MD
LG