Доступність посилання

ТОП новини

Неподалік Кракова є місцевість, звідки видно всю країну, навіть увесь світ — але в мініатюрі


Єва Поштар Варшава, 13 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поблизу Кракова, у величезному парку, не покидаючи межі Польщі, можна побачити шедеври світової та польської архітектури, виготовлені в масштабі 1 до 25. Цю цікавинку відкрили цього тижня. Вона, очевидно, приваблюватиме туристів, котрі мандрують, насамперед, півднем Польщі.

У місцевості Інвалд, що поблизу Кракова, на чотирьох гектарах площі встановлені моделі шедеврів світової архітектури. Із гіпсу, дерева, заліза в масштабі 1:25 виконано макет грецького Акрополя, французької Ейфелевої вежі, статуй з острова Пасхи, фрагмент Китайського муру, нью-йоркської Статуї Свободи, Собору св.Петра у Ватикані.

Ініціатор створення та власник парку мініатюр Марек Гавенда говорить, що на виконання одного макету треба витратити близько трьох тисяч годин. Пан Гавенда з ентузіазмом говорить, що в його парку крім "світу в мініатюрі" невдовзі постане географічний макет всієї Польщі. Туристи бачитимуть гори Татри, що на півдні Польщі, береги Балтійського моря з півночі країни. Поруч зі світовими шедеврами стоятимуть архітектурні пам''ятки Варшави, Кракова, Мальборка, Ченстохови.

Радіо Свобода поцікавилося у пана Гавенди, як у нього зародилася думка про створення парку мініатюр?

Марек Гавенда: "Подібні парки я бачив у країнах Західної Європи: Італії, Австрії, Бельгії. Точною інспірацією для моїх дій був італійський парк Міні-Італія".

Кого найбільше приваблюватиме парк мініатюр?

Туристи, які відвідують парк мініатюр, не приховують свого захоплення. Вони абсолютно схожі на оригінали – так, за словами пана Гавенди, коментують побачене відвідувачі нововідкритого парку архітектурних мініатюр.

У такому разі виникає запитання: чи після відвідин цього парку вже не треба нікуди їхати, щоб оглянути справжні архітектурні пам''ятки?

Марек Гавенда: "На мою думку, парк створено для тих, хто бував у світі і можуть порівняти мініатюри з побаченим раніше. Також парк для тих, хто не бачив і ніколи не матиме можливості бачити пам''ятки світової архітектури".

Щоб привабити більше туристів, власники парку в Інвалді планують організувати в ньому пленерні історичні спектаклі, концерти, розваги для дітей.

Марек Гавенда: "Після відкриття парку ми побачили широке коло відвідувачів. Тут побували туристи з Польщі та закордону. Парк відвідують малі діти, учні старших класів, а також дорослі".
XS
SM
MD
LG