Доступність посилання

ТОП новини

На саміті з Росією ЄС запропонує, зокрема, створити систему запобігання проблемам з енергопостачання


Наталія Вікуліна Брюссель, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Євросоюз визнає, що напередодні саміту 18 травня в Самарі у стосуках із Росією має низку складних питань. Один із представників Єврокомісії повідомив, що ЄС говоритиме з російськими партнерами про енергетичні проблеми, про ситуацію навколо пам''ятника радянському солдату в Таллінні тощо. Серед іншого Євросоюз запропонує Москві створити систему раннього запобігання стосовно проблем із енергопоставками.

Питання "труби" буде на саміті одним з основних
Євросоюз досі намагається вирішити проблеми, через які неможливо почати переговори з Москвою щодо нової угоди про партнерство і співробітництво. Однак, очевидно, що на це потрібно більше часу, заявив чиновник Єврокомісії.

Вето на початок цих переговорів наклала спочатку Польща, незадоволена забороною імпорту деяких польських продуктів до Росії. Потім до Варшави приєднався Вільнюс, обурений припиненням постачання нафти трубопроводом “Дружба”. У вівторок в інтерв''ю РІА Новості Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана заявив, що Євросоюз наразі не готовий розпочати переговори з Росією щодо нової угоди про партнерство і співробітництво, оскільки спочатку слід вирішити проблему з імпортом польських продуктів.

Відносини з Росією є складними

А міністр закордонних справ головуючої в ЄС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер зазначив: “Насправді ситуація перед самітом ЄС-Росія є складною. Ми маємо цілу низку проблем, які нелегко вирішити перед самітом. Але до початку зустрічі ми будемо намагатися вирішити проблему стосовно польського м''яса. Звичайно, я не можу сказати, чи ми матимемо успіх, але ми працюватимемо над вирішенням питання”.

Глава німецького зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмайер, який намагається покращити відносини ЄС з Росією, у вівторок вирушив до Москви для зустрічей з президентом Владіміром Путіним і міністром закордонних справ Сєрґеєм Лавровим.

Термін чинної нині угоди між Брюсселем та Москвою закінчується у грудні цього року. У європейських колах кажуть, що Росія не виявляє великого інтересу щодо майбутньої угоди і згодна продовжити чинний нині документ. Представник Єврокомісії також підтвердив, що немає абсолютної необхідності створювати нову угоду, можна подовжити термін нинішньої.

Євросоюз зацікавлений у безперебійному надходженні енергоносіїв

На саміті ЄС-Росія у Самарі 18 травня однією з тем стане безпека енергопостачання. Так, Брюссель пропонує створити з Москвою систему раннього попередження про проблеми з надходженням нафти і газу.

“Ми хочемо уникнути ситуації на кшталт тієї, що виникла впродовж останніх двох зим”, – заявив чиновник Єврокомісії, маючи на увазі проблеми з постачанням газу з Росії до України і нафти до Білорусі.

За допомогою запропонованої системи Євросоюз хотів би заздалегідь обговорювати з Росією проблеми і запобігти припиненню поставок енергоносіїв. Для цього потрібно проводити телефонні переговори на політичному рівні і збільшити вже наявні контакти між ЄС та Росією в енергетичній сфері, сказав представник Єврокомісії.

Євросоюз має використати зустріч у Самарі, аби переконати росіян скасувати податок з європейських авіалайнерів, що пролітають над територією Сибіру. Брюссель очікує, що проблему буде розв''язано найближчим часом. За словами чиновника Єврокомісії, питання слід вирішити до того, як Росія вступить до Світової організації торгівлі. Раніше Єврокомісія попереджала, що не допустить вступу Москви до СОТ, якщо вона не скасує податок з європейських літаків, які пролітають над Сибіром.

Матеріали до теми:

• ЄС-Росія: відносини ускладнюються • Провладні й проросійські сили виграють парламентські вибори в Вірменії, опозиція скаржиться на фальсифікації, спостерігачі схвалюють вибори • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • Міністр оборони Естонії пояснює, чому перенесли Бронзового солдата • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Політична та побутова корупція руйнує Росію
XS
SM
MD
LG